donderdag 27 december 2007

Laatste blog 2007!

Iedereen de kerstdagen heelhuids doorgekomen? Alweer te veel gegeten en gedronken? Misschien helpt deze blog om het een en ander te verteren.
Begin december hadden we dan ons eerste Nederlandse bezoek. We bedoelen dan Nederlanders die ook echt nog aan de andere kant van de bol wonen in dat verre koude Europa en niet die kiwi's met dat rare Engelse accent! Zoals aangegeven zijn Wendy en Robert dus bij ons op bezoek geweest. Helaas zat het weer niet mee, maar hebben we toch 3 gezellige dagen met hen doorgebracht.
We hebben hen enkele mooie plekjes laten zien in de omgeving en hebben een wandeling gemaakt door het centrum van Auckland en de Pohutukawa Coast. De Pohu-watte? Pohutukawa's zijn de wereldberoemde zogenaamde Christmas-trees. Deze bomen vormen een vuurrode bloemenzee rond deze tijd.
Ja, goed gezien! we hebben kerstmutsen op en korte broeken aan! Ondanks de zomer proberen de kiwi's hier toch een beetje kerstsfeer te creëren. In het centrum van Auckland liggen diverse reuze-kerstballen.

Ondanks de zomerwarmte is het ook hier traditie om een kerstboom in huis te plaatsen. De bomen worden net als in Nederland langs de weg verkocht, niet in de vrieskou, maar in de brandende zon!

Nog even dit...... Wij Nederlanders zingen met kerstmis toch altijd "O Denneboom"? Nu is het zo dat de kerstbomen in Nederland sparren zijn en geen dennen. Nou en? hoor ik nu iedereen zeggen. Nou de kiwi's gebruiken dus wel dennen! En nog mooier, ze zijn allemaal prachtig "conisch" van vorm. Precies zoals een kerstboom moet zijn en niet van die bomen die onder veel te dik en te vol zijn en vervolgens een veel te lang gerekte kale top hebben.

eeeeeuh, nee, wij hebben geen kerstboom gezet.

Ook in NZ is de wereldwijde trend, om je huis aan de buitenzijde vol te hangen met lichtjes, doorgedrongen. Meestal gaat het om enkele strengen lichtjes maar sommigen kunnen ook overdrijven! Het was erg moeilijk om foto's hiervan te maken dus heb ik eerlijkheidshalve deze foto's van Internet geplukt. Nog een verhaal......In de wijk naast ons woont een familie die al jaren grote prijzen wint met "mooist verlichte woning van Manukau". Dit trekt uiteraard veel bezoekers aan. Dit jaar viel echter de eerste dode te betreuren. Een oudere dame wilde graag een foto maken en liep achteruit de straat op om het hele huis op de foto te krijgen.....

Wij hebben dit jaar kerst gevierd bij een echtpaar in Hamilton. We hebben deze lieve mensen ontmoet op onze vakantie in NZ. Tezamen met de hele familie hebben we daar een lekkere lamsbout gegeten. Maar nog het meest indrukwekkend was wel het dessert. Zoveel verschillende taarten hebben we nog nooit gegeten! Het was erg gezellig.....Toch missen we nu wel onze familie, vrienden en bekenden.

Op Internet kijken we regelmatig naar het journaal uit Nederland. En wat zien we? Er is sneeuw gevallen in NL! Helaas net te vroeg voor een witte kerst maar toch......












We zien allemaal romantische plaatjes langs komen van molens in de sneeuw, sleeën en witte fietsen. Ook de eerste sneeuwpoppen zijn al gesignaleerd.


















Er waren zelfs al meldingen van bedreiging/berovingen van meerdere sneeuwpoppen! Maar tegen de kerst waren de meeste sneeuwpoppen alweer gesmolten.










Van sneeuw hebben we dus hier geen last. Net voor de kerst zijn we nog even op het strand in Auckland geweest. Het was een prachtige straalblauwe dag en lekker rustig op het strand.

Nog even iets anders, We hebben dus beiden nog de IELTS test moeten afleggen. Ik (Marco) voor onze definitieve verblijfsvergunning en Marietje voor haar beroepsregistratie. Nou er is goed en slecht nieuws..... Onze def. verbl. vergunning kan worden aangevraagd! Marietje heeft een 7 gescoord wat helaas een half puntje te weinig is. Snik, snik. De normen zijn hier onbegrijpelijk. Waarom moet je een 7,5 voor Engels halen als radiographer, een beroep waarbij je amper hoeft te schrijven, terwijl een leraar Engels "maar" een 8 hoeft te scoren?


Nu hier de zogenaamde "Bouwvak" is begonnen hebben wij dus ook een paar daagjes vrij. We hebben een tent gekocht en zijn naar Raglan gereden, een plaatsje gelegen aan de Westkust. Het dorpje is wereldberoemd in de surfersscène.


De kust is hier erg ruig en er staan vrijwel altijd enorme golven. op veel plaatsen rollen de golven parallel aan het strand waardoor je een prachtig zicht hebt op de surferboys en -girls.

We zijn ook nog over een onverharde kustweg richting de Breidal Veil waterval gereden. De rivier stort vanaf een plateau zo'n 55 meter omlaag in het beneden gelegen dal en eindigt uiteindelijk in zee.


Zowel boven- als onder de waterval bevindt zich een uitkijkpunt waardoor je prachtig zicht hebt op het vallende water.
Zo tegen het einde van het jaar moeten we met zijn allen weer eens gaan denken aan de goede voornemens. Een zeer berucht goed voornemen is stoppen met roken. Inmiddels ben ik (Marco) alweer 4 maanden rookvrij. Om dit te vieren heb ik voor de allerlaatste keer nog een sigaretje opgestoken. Eentje nog dan?!? om het af te leren...


Tot slot wensen we iedereen een zalig uiteinde en een gelukkig nieuw jaar. Uiteraard gaan we het volgende jaar weer gewoon door met onze blog dus.... tot blogs!

maandag 3 december 2007

Begin December

Eindelijk dan weer een blogje van ons.

We zijn inmiddels alweer 3,5 maanden in NZ en nog altijd druk,druk druk. Gelukkig beleven we ook leuke dingen die we met jullie willen delen.

De afgelopen weken is het voor iedere sportliefhebber in NZ een ellendige tijd geweest. Waarom? Nou, het beste rugby team van de wereld heeft de kwartfinales niet gehaald. Maar daar eindigde de tragedie niet mee. Ook ons dames-Netballteam (een soort korfbal) heeft de finale van de wereldkampioenschappen verloren! En dan hebben we nog ons cricketteam.....ook al verslagen! Maar er is nog hoop!

En die hoop heeft een naam "Emily Welch". Wie?? Onze Emily! Deze dame (nou ja, dame) heeft het wereldrecord schapenscheren verbroken van 541 naar 648 schapen scheren in 9 uur! We zijn het er toch allemaal mee eens dat dit een flinke prestatie is?
15 december Is het dan zover! We moeten ons examen Engels afleggen. Bij een speciaal winkeltje hebben we extra geheugenuitbreiding met een taalmodule aangeschaft. Kost wel een bom duiten maar dan heb je ook wat! Hopelijk werkt deze goed zodat we de test met gemak gaan halen. Toch zouden we het fijn vinden als iedereen voor ons zou willen duimen want je weet maar nooit!

Inmiddels groeit onze moestuin zowat uit zijn voegen! Wat dachten jullie van deze zelf gekweekte aardbei? NEE, NEE, zonder gekheid, deze is echt! Waarom geloven jullie ons nou niet? We zweren het op onze werkvergunning! Is dit overtuigend genoeg?

Marietje had de eer onze eerste aardbei te nuttigen!

Wat hebben we nog meer? Nou..... vooraan kroppen sla, paprika en lente-uitjes, dan een pad en achter het pad staan de rode bieten, worteltjes en dan een "aardbeien-kooi" Onze aarbeien zijn erg wild en proberen de hele tijd te ontsnappen! Vandaar...

Dan hebben we direct achter het pad diverse koolsoorten, kruiden, tomaten, mais en zonnebloemen. Op de voorgrond staan links pompoenen en rechts augurken. probleem echter hierbij is dat ze elkaar kunnen bestuiven/bevruchten. Bij aanplant hadden we hier niet aan gedacht. Gevolg is dat we nu waarschijnlijk geen pompoenen of augurken kweken maar POMPURKEN. Weet iemand daar een lekker recept voor?

Van Sint Nicolaas hebben ze hier nog nooit van gehoord! Het is de "Santa" die hier overal op straat opduikt! In het centrum van Auckland staat deze reus tussen de winkelstraat en het park. De foto's zijn vanuit de auto gemaakt. Zo krijg je gelijk een indruk van de hoogteverschillen in de stad. Het heeft wel wat weg van San Francisco.



















Naast werken, leren en BBQen proberen we ook ons portie cultuur bij te houden. Zo zijn we afgelopen weekend naar de GEWELDIGE musical "We will Rock you" geweest. In het centrum van Auckland staat een schitterend theatergebouw waar de show te zien was. Deze miljoenen kostende show begon zijn wereldtournee in 2005 en heeft inmiddels Europa, Dubai, Canada, USA, Azie en Australie aan gedaan. De musical is een verhaal waarin 25 wereldhits van de supergroep QUEEN zijn verwerkt. De hele show werkt naar het hoogtepunt The Bohemian rapsodie.























Links een foto van de Killerqueen en rechts van de hoofdrolspelers Scaramouse en Gallileo. Voor de kenners/liefhebbers van Queen drie bekende namen in de song Bohemian rapsody.

Inmiddels hebben we alweer een paar weken gehad met mooi stabiel weer. En wat is er dan leuker om te doen in de weekenden dan te BBQen met een gezellige groep vrienden en vriendinnen?

Van links naar rechts: Mirjam - Marietje - Marco - Martin -Leon -Patrick en Caroline. Helaas staat de fotografe niet op de groepsfoto: Annebel. Dit maken we alsnog goed op de volgende foto. Marietje en Annebel in een "grooooote roze wolk".

Terwijl Leon hard aan het werk was zijn we op een zondag samen met Annebel en Erik naar de " Botanical Gardens " in onze woonplaats Manukau geweest. Ze hebben daar een prachtige verzameling cactussen, kruiden, inheemse planten en bomen. Er zijn het hele jaar door wel ergens planten die staan te bloeien.

Mijn "Grote vriend" Erik heeft altijd energie genoeg om te rennen en te springen in de speeltuin maar is plotseling altijd moe als er gelopen moet worden. Zo nu en dan draag ik de totaal uitgeputte jongen tot hij plots weer energie voor 10 heeft.

Nou dit is het weer zo'n beetje. Binnenkort komt de laatste blog voor dit jaar met het thema Kerstmis in NZ!

tot dan!

zaterdag 17 november 2007

Eten en drinken


Daar zijn we dan weer!

Ditmaal hebben we een themablog en wel "eten en drinken". Zoals we al eerder hebben aangegeven is deze activiteit echt de eerste levensbehoefte van de kiwianen.

Je kan hier alleen maar integreren als je een BBQ in de tuin hebt staan en....deze ook minimaal 3 keer in de week gebruikt. We hadden dus geen keus en zijn min- of meer gedwongen er ook maar een te kopen. Maar dan komt de vraag " wat voor een BBQ". De kleinste BBQ's zijn hier al gauw een metertje breed. Maar je kan hier dus ook een mobiele buitenkeuken kopen met 8 gasbranders, spoelbak, kookpit enz. We zijn eerst maar eens rustig begonnen met een "schramele" 4-pits BBQ.


Tussen de "Cosyroom" en de keuken hebben we een kleine verhoging (deck) waar de BBQ mooi op past. Dit is een ideale positie voor de 3 koks (me, myself and I) want van hieruit heb ik goed zicht op onze spapool, de gehele tuin, binnen- en buitentafel en sta op 5 stappen afstand van de koelkast (lees biervoorraad).

Vrijwel niemand gebruikt hier nog een houtskoolbakje want op de gas BBQ kan je vrijwel gelijk beginnen. O'ja nog even dit. Een echte kiwi gooit in 1 keer alles op de roosters. De kok wil namelijk ook lekker zitten eten en niet elke keer weer opnieuw iets staan braaien.

De verpakkingen zijn hier over het algemeen best groot. Een zak kippenvleugeltjes van 5 kilo of een pakketje hamburgers van 50 stuks, daar kijkt hier niemand van op. We moeten dus af en toe flink inslaan. Voor de kerstinkopen kan je hier ook de "supertrolley" huren.

Supertrolley? Ja supertrolley! Nee, mensen dit is geen grapje, wij maken altijd een zeer serieuze blog! We krijgen de laatste tijd wel veel reacties van mensen die beweren dat wij frauderen. Wij worden keihard beschuldigd (Jeanne!) van het naar onze hand zetten van foto's wat pertinent niet waar is! We manipuleren alleen maar.......
Maar goed, zoals aangegeven zijn sommige verpakkingen totaal buiten proporties. Een goed voorbeeld is dit leverworstje waarbij Marietje bijna door de rug gaat.


Net als in NL zijn er hier een paar dominante supermarktketens, pakweg 5 of 6 stuks die vermoedelijk allemaal in handen zijn van 1 of 2 investeringsgroepen. Er is veel verschil voor hetzelfde product tussen winkels onderling dus moet je erg prijsbewust zijn. Onder zie je de groente en fruitafdeling van de Countdown. Anders dan in NL moet je goed opletten wat je koopt. Buiten het seizoen kunnen producten fors aan de prijs zijn! Sommige Countdowns winkels zijn 24/7 open!


Heren, nu even recht gaan zitten! De bierafdeling! Wat bier betreft komen we hier niets tekort! Vrijwel alle merken van over de hele wereld zijn verkrijgbaar en voor redelijke prijzen. Rechts vooraan valt natuurlijk de pap van Freddie H. op. Voor de slechtzienden onder ons; Becks, Carlsberg, Amstel, Speight,Tui, Lion Red Export gold, Hoegaarden, Grolsch, Corona enz.
Ontbijt zonder spek is ondenkbaar (niet voor ons). De spekafdeling is hier dus zeer uitgebreid. Ook hier weer grote verpakkingen en grote prijsverschillen onderling.

In NL heb je een enorme keus in fijne vleeswaren. Hier is dat stukken minder. Er wordt meer waarde gehecht aan de hoeveelheid dan in variatie. De slagers "schaven" hier hele achterhammen tot plakjes en gooien alles op een schaal in de vitrine.

Dan de afdeling "Bulkfoods". In de wand zitten enorm veel kruiden, koekjes, snoep, dierenvoer enz. Je schept een zak vol en aan de kassa wordt deze gewogen. Aangezien je alleen de prijs per gram ziet is het dus soms schrikken wat het uiteindelijk gaat kosten.

We kunnen nog veel meer schrijven hierover maar het is wel even genoeg zo. We leven hier in een echte multi-cultiland en semi-tropisch wat tot gevolg heeft dat er in de winkel veel voor ons (nog) onbekende producten liggen. Buiten de supermarkten zijn er ook nog honderden winkeltjes voor- en door- een bevolkingsgroep gerund. Winkels met specifieke Chinese, Indiaanse, Zwitserse, Thaise, Engelse, Australische en Nederlandse producten.

We zien dus regelmatig vreemde producten. Wie weet wat het allemaal is?
Van alle goede inzendingen trekken we een winnaar die een geheel onverzorgde zwemreis naar Nieuw Zeeland voor 2 personen kan winnen! Deelnemers woonachtig in NZ zijn uitgesloten (jammer Annebel en Leon).

product A rond, doorsnede 10 tot 40 cm. Verkrijgbaar diverse kleuren en vormen. Lekker op de BBQ.








product B, seizoengebonden, verkocht per bosje.








product C, In drie soorten verkrijgbaar. Lekker op de BBQ.






product D, Familie van product A, lekker op de BBQ.








product E, een vrucht met pitje in het midden.








product F, een paarse groente......








product G, een vreemde snijboon.






product H, een gele vrucht










Nou dat was het dan weer even. We hebben inmiddels begrepen dat de kinderlokker met de witte baard weer in NL is aangekomen. We wensen iedereen een gezellige Sint Nicolaas avond en tot de volgende blog.