zondag 22 april 2007

Vakantie New Zealand maart 2007

We zijn in maart ruim 3 weken op vakantie geweest in Nieuw-
Zeeland (NZ). We wilden daar eigenlijk al langere tijd naar toe,
maar het was er tot nog toe nog niet van gekomen. Een van de
redenen daarvoor zijn de tegenover gestelde seizoenen. Het is daar
in de maanden november tot februari zomer en dus erg druk met
toeristen en de "kiwi's" hebben dan ook vakantie. Wij zijn dus in
het najaar gegaan. Dit was ons goed bevallen want hierdoor hoef
je nergens te reserveren, onder andere om op een camping te staan.

Maar goed....., we zijn dus na een vreselijk lange vlucht in NZ aangekomen en daar zijn we in een campervan gestapt. Het was wel even wennen om links te rijden en te schakelen! We hebben een paar keer erg benauwde momenten meegemaakt! Je let even niet op, neemt een bocht en voor je het weet rij je tegen het verkeer in!

We denken dat niemand zit te wachten op lange verhalen en liever plaatjes kijkt, of niet? We hebben daar hoofdzakelijk gefilmd en maar ook enkele foto's gemaakt. Om iedereen toch een indruk van het land te geven hebben we enkele hoogtepunten op onze "Blog" gezet. De onderstaande vakantiefoto's zijn allemaal gemaakt op het "Noorder eiland". Het Zuidereiland staat nog hoog op ons lijstje.




De eerste en enige foto van ons beiden. En het is nog een actiefoto ook!



Een blik op Nieuw Zeelands trots, de nationale vrucht, type "Gold". De planten vormen een gesloten dak op circa 1.5 meter boven de
grond. Het oogsten wordt hoofdzakelijk door vakantiewerkers en
ongeschoolden gedaan. Het is een slecht betaalde baan en nog
slecht voor je rug ook, gezien de werkhouding.

Het Noorder eiland staat vol met prachtige boomvarens. Als boomliefhebber een genot om naar te kijken. NZ heeft een subtropisch klimaat. Dit houdt in dat zowel de zomers als de winters in vergelijking met Nederland mild zijn. De begroeiing bestaat zowel uit tropische- als uit Europa (geïmporteerde) beplanting. Hierdoor is het land het gehele jaar door prachtig groen.


De wegen langs de kust zijn relatief smal en met veel bochten. Lekker doorrijden is er niet bij. Na iedere bocht is het uitzicht weer verrassend. Hier een blik op de zandduinen. Ondanks de tropische invloeden is het zeewater aan de "koele kant" zullen we maar zeggen.




Nieuw Zeeland is een land met als hoofd attractie schapenteelt. Ze hebben er meer dan 45 miljoen rond lopen! Er zijn diverse schapen"merken". Tijdens een (zeer toeristische) show was er een demonstratie "schapenscheren". In amper een minuut werd een flink schaap zijn jasje uitgetrokken. Overigens hebben we tijdens de vakantie niet zo veel schapen gezien. Vermoedelijk worden de meeste schapen op het Zuidereiland gehouden.



Een blik op een reusachtige Kauri. De boom is ruim 1000 jaar oud. Vroeger, voordat de blanken kwamen stond het eiland er vol mee! Nu is er nog maar een paar procent over. De bomen vormen grote bonken hars tussen de wortels. Deze worden, vaak illegaal, opgegraven en verkocht aan kunstenaars die er prachtige dingen uit snijden. Voor de oplettende kijker ..........zoekplaatje!


De naam voor de vrucht kiwi is afgeleid van een vogel met de verrassende naam "kiwi". De vogels zijn relatief zeldzaam geworden. Door de introductie van roofdieren zoals katten en marters is het aantal kiwi's drastisch afgenomen. Daarnaast worden vele kiwi's in het verkeer dood gereden.Nee, ze zijn niet reusachtig zoals op de foto, ze zijn van het formaat "kip". Het zijn nachtdieren en ze kunnen niet vliegen.

De kiwi eet insecten en wormen. Met een lange snavel "ruiken" ze tussen de bladeren op zoek naar voedsel. Nog een leuk weetje, Het vrouwtje legt 2x per jaar een ei dat de grootte heeft van 1/3 deel van haar lichaam! In vergelijk met mensen zou dat neerkomen op een baby van 29 kilo. Succes dames!!!!!!



Nieuw Zeeland ligt in "the ring of fire". Nee...niet The lord of the rings! De beide eilanden liggen in een vulkanisch gebied. Hier zijn we bij een rivier waar de stoom van afslaat! De rivier wordt gevoed met water dat diep uit de grond komt. De temperatuur schommelt tussen de 120 en 160 graden Celsius!



Hier zijn we aangekomen bij een geizer "Lady Knox" genaamd. De geizer spuit niet uit zichzelf. Al ruim 80 jaar lang wordt deze geactiveerd door iedere ochtend rond 10 uur zeep in de spuitmond te gooien. Er zit een zogenaamde koude kamer gevuld met koud water en een warme kamer gevuld met....jawel je raad het al. Door toevoeging van zeep breekt de oppervlaktespanning waardoor het water in de kamers zich met elkaar vermengt en de geizer "spontaan" gaat spuiten. Na 2 uur neemt de spanning af en lopen de kamers langzaam weer vol. Dus 1 druppeltje dreft volstaat, voor de hele vaat...eeeeuh geizer.

Nieuw Zeelanders zijn dol op sport, maar dan wel lekker extreem! Bungy-jumpen,Kytesurfen, bergklimmen en "free fallen". Wat is dat nou weer? Nou ze hebben een enorme föhn gepakt en deze onder in een toren gezet. Door de enorme luchtdruk die ontstaat boven op de toren wordt je opgetild zodat je gaat zweven. Hierdoor krijg je het gevoel net uit een vliegtuig gesprongen te zijn op het moment dat je paracute nog niet is geopend. Hoe dit voelt? Maar 1 woord is voldoende: GAAF!!!!!

Een andere activiteit wordt "Zorbing" genoemd. Je kruipt door een gat in een bal. Hierna gooien ze er nog 2 emmers (warm) water in. Vervolgens duwen ze de bal van een berg af! Je voelt je als een sok in een wasmachine! Voor de mensen met een gevoelige maag, onder aan de berg staat een "kotscabine".

Ongeveer in het midden van het Noorder eiland ligt een enorm meer, Lake Taupo genaamd. Deze wordt gevuld met smeltwater van de besneeuwde vulkaantoppen. Het water loopt verder weg via rivieren richting zee. In de rivieren zijn turbines gebouwd. De turbines wekken elektriciteit op voor een groot deel van het land. Het overige deel aan energie wordt verkregen uit thermische warmte. Nieuw Zeeland heeft geen kerncentrales en is dus vrij van kernenergie.



Op een paar locaties zit veel goud in de grond. Deze mijn is al meer dan 100 jaar productief. Om een indruk te krijgen hoe groot deze dagmijn is (alleen geschikt voor mensen met goede ogen) recht boven de graafmachines op de voorgrond zie je aan de overzijde van de mijn 2 vrachtwagens op de rijweg staan.

Nogmaals een boomvaren. Deze staat in een prachtig aangelegde tuin. Hoe oud de varen is? Nou geen moeilijke vragen stellen hè! Ja, ik weet het, ik ben een boomverzorger, maar van boomvarens heb ik geen kaas....eeuh kiwi's gegeten!


Dit is een zogenaamde "varenkrul". De oorspronkelijke bewoners van NZ, de Maori's gebruiken dit als symbool voor hun land. Ongeveer 15% van de inwoners is Maori. Tijdens de Kolonisatie van het land door de Engelsen zijn zij bij een (ongelijke) strijd het land kwijt geraakt. De Maori's zijn grotendeels in de zeer gemende bevolking opgegaan. Ze worden niet zoals de indianen in de U.S. of de aboriginals in Australië gediscrimineerd. Ze hebben echter als volk geen invloed in de politiek. Slechts de bijna onuitsprekelijke plaatsnamen zijn behouden. Plaatsnamen zoals Tokanganui-o-noho-marae, Te arikinui-atairangikaahu of Ngaruawahia kunnen tongverstuikingen veroorzaken. (Deze namen leveren overigens wel lekker veel punten op bij een spelletje scrabble).




In het Tongariro National Park staan 3 enorme vulkanen. Je kunt hier prachtige wandelingen maken. De beplanting lijkt op het Andesgebergte. Op de grootste vulkaan de "Mt. Ruapehu" kan je in de winterperiode skieen. Vanuit het dorpje Whakapapa Village (spreek uit Fakkapapa) kan je met stoeltjesliften helemaal naar de top om vervolgens een 2 kilometer lange ski-afdaling te maken.



Een andere vulkaan "Ngauruhoe" genaamd, heeft de typische conische vorm zoals bijna iedereen zich een vulkaan voorstelt. De vulkaan steekt ruim boven de wolken uit.


We hebben 3 fantastische weken gehad. We hebben veel gezien, beleefd en gedaan. We hebben echter ook veel bezienswaardigheden moeten overslaan. Bij veel reisorganisaties worden reizen naar NZ verkocht waarbij je in 3 weken zowel het Noorder- als het Zuidereiland doorkruist. Dit is in principe wel mogelijk maar dit zou betekenen dat je elke dag uren lang aan het rijden bent en dus nauwelijks tijd hebt om te genieten van de schoonheid van het land. Wij zijn regelmatig na 2 uur rijden gewoon gestopt om vervolgens de rest van de dag een mooie wandeling te maken, een plaatsje te bekijken of gewoon lekker te genieten van het uitzicht bij een meer.

Tot slot nog een toegift! Marietjes favoriet, een koppeltje keizerpinguïns met jong in een Artic encounter in Auckland NZ.

KIA ORA!



vrijdag 20 april 2007

Emigreren naar Nieuw-Zeeland

Marco en
Marie-Joset gaan
emigreren!

Emigreren naar Nieuw-Zeeland is niet zomaar iets. Hier hebben wij heel lang over nagedacht.
We emigreren niet omdat we ontevreden zijn over ons leven in Nederland, maar omdat het leven in Nieuw-Zeeland ons nog mooier lijkt.


Waarom we willen emigreren?
Uiteraard hebben wij daar zo onze eigen redenen voor. We zijn nu beide de 40 gepasseerd en als we het nu niet doen gebeurt het nooit meer. Dan zeggen we misschien wel later, als we in het bejaardenhuis zitten "hadden we het toen maar gedaan".


Iedereen kent wel het gezegde "Het leven begint pas bij 50 jaar" Wij zijn een andere mening toebedeeld. Als je nog jong bent, zeg maar zo rond de 20 jaar oud, kan je hele wereld aan. Je bent nog zeer flexibel en neemt het niet zo nauw, beetje studeren,lekker uitgaan en hoe of waar je woont maakt niet zo veel uit. Als je de 30 jaar nadert wordt het leven toch wel wat serieuzer. Je behoort al weer tot de oudere jongeren. Een relatie, vaste baan en een fijne woning, misschien al kinderen...., Kortom je bent je eigenlijk toch wel aan het settelen. Dan nader je de 40! Je denkt soms "Is dit het leven wat ik voor ogen had toen ik van school kwam"? Maar je hebt niet veel tijd om te denken want je hebt het druk met werken en de kosten van het levensonderhoud zit aan de top. Het regent scheidingen om je heen en de eerste vrienden en bekenden krijgen ziektes waar je niet vrolijk van wordt.



Voor je het in de gaten hebt ben je al dicht bij de 50 jaar. Als het goed is heb je het maximale in je carrière bereikt en de kinderen vertrekken uit huis. Sommige worden al door de kleinkinderen "opa en/of oma" genoemd! Je merkt aan alles dat je ouder bent geworden. Uitgaan hoeft niet meer en 's avonds elke dag voor het kijkkastje. Je begint al te denken aan je pensioen......



Zoals gezegd zijn wij dus de 40 jaar gepasseerd. Maar zo "oud" voelen we ons nog niet! We spartelen tegen! We willen de levensloop zoals hierboven beschreven doorbreken door ons nogmaals te settelen. Jazeker! Dit kost een hoop energie en het gaat niet zo makkelijk meer als "vroeger", maar we denken dat we er uiteindelijk ook veel voor terug krijgen!

Het is dus zeker geen vluchtgedrag van ons!
We hebben fijne familie en leuke vrienden om ons heen, een fijn huis, leuk werk met gezellige collega's en gaan als het enigszins kan 2x per jaar op vakantie. Niks mis mee dus! Ondanks alles missen we toch iets, maar wat?
Een nieuwe uitdaging....???
Op onze vele reizen hebben we veel mooie landen bezocht. Naast genieten van de vakantie keken we ook altijd naar hoe de mensen daar leven. Hoe zit de maatschappij daar in elkaar? Hoe zou het zijn om hier te leven en te werken? Zoals meestal is het vakantieland mooi, maar om daar nu te werken en te leven? Nee! toch maar niet! Bijna elk land heeft wel iets waarvan je zegt, Wouw! Je zult hier op zo'n prachtige plek maar wonen! Of.....zo'n uitzicht zou ik wel iedere dag willen hebben, Of deze gezellige sfeer op straat mis ik wel een beetje in Nederland of.....enz. enz.

Wij denken al het goede, mooie, lekkere en fijne van een groot aantal landen rondom de wereld in een enkel land gevonden te hebben en dat is.......







******Nieuw-Zeeland!******


Waarom Nieuw-Zeeland?

Het land heeft een prachtige onaangetaste en zeer gevarieerde cultuur en natuur.
  • Mentaliteit van de mensen. De bevolking is over het algemeen zeer behulpzaam, erg vriendelijk en tolerant.
  • Veiligheid en milieu. De kansen en veiligheid die het land te bieden heeft zijn erg prettig.
  • Lage werkloosheid, groeiende economie. Er is veel ruimte en er wonen minder mensen.
  • Engels sprekend, dus een kleinere stap.
  • De regelgeving is grotendeels van Europa gekopieerd, Pensioenopbouw, eventuele (ziekte)uitkeringen, ziektenkostenverzekering, normen en waarden.
  • Het klimaat is er aangenamer dan in Nederland.
  • Nieuw-Zeeland laat elk jaar maar maximaal 50.000 mensen toe. Je komt, anders dan in Nederland, niet zomaar binnen! Ze stellen hoge eisen aan zogenaamde Nieuwe kiwi's" Zo moet je liefst, een middelbare opleiding voltooid hebben, een beroep hebben waar een tekort aan is, geen stafblad hebben, geen enge ziektes onder de leden hebben, liefst jonger dan 45 zijn en je moet je ten minste 1 jaar in leven kunnen houden van je eigen spaarcentjes........

    Voldoe je aan deze regels dan moet je ook nog het geluk hebben dat ze je selecteren uit de emigratiepool.

    Natuurlijk zijn er ook nadelen

    We zijn niet zo naïef dat we dit niet willen weten!

    • Ver weg van de kinderen, familieleden en vrienden.
    • Minder vakantie.
    • Je wipt niet even over naar Nederland als er iets aan de hand is met het thuisfront.
    • Lagere lonen, maar levensstandaard is ook lager.
    • Kosten voor emigratie en financiële risico’s.
    • Je moet weer opnieuw alles opbouwen/van voor af aan beginnen(kun je ook als een voordeel zien)
    • Hoe goed je Engels ook is, ze zullen altijd horen dat je geen echte kiwi bent.

    Uiteraard zijn er nog meer nadelen, maar dit zijn voor ons de belangrijkste. Voorlopig behouden we ons Nederlands paspoort en als het echt niet wil lukken komen we gewoon weer terug. Maar dan hebben we het in ieder geval geprobeerd en zijn we een groot avontuur en vele levenslessen rijker.

    En als we dan in het bejaardenhuis terecht komen hebben we in ieder geval geen spijt dat we het niet geprobeerd hebben.

    Hieronder nog enkele overzichtfoto's van Nieuw-Zeeland van Google earth.















    Hierboven zie je de skyline van Auckland centraal. Hieraan zullen we de komende tijd moeten wennen, vanuit ons kleine Brabantse dorpje naar de grote stad aan de andere kant van de WERELD!

    Dan kun je toch wel spreken van een hele grote stap. Letterlijk en figuurlijk.