zondag 13 mei 2007

Stand van zaken begin mei

Oké, We zijn dus van plan om te gaan emigreren.


Maar hoe moet je dat dan doen? Dat vroegen wij ons ook af. Er zijn 2 mogelijkheden. Oftewel je regelt alles zelf of je schakelt een emigratiebureau in. Nu is het zo dat alle papieren perfect in orde moeten zijn, zo niet dan worden ze gewoon teruggestuurd en kun je opnieuw beginnen. Wij hebben besloten een bureau in te schakelen. Dit is een dure optie, maar je maakt wel gebruik van de kennis en de ervaring van het bureau zodat alles vlotter verloopt.

De aanvraag voor een "permanent visa" verloopt in 3 stappen.

Stap 1: NZQA (New Zealand Qualification aanvraag). Diploma's worden vertaald, gecontroleerd, beoordeeld en er wordt een waardering gegeven. Daarnaast worden referentiebrieven van huidige en vorige werkgevers beoordeeld. Krijg je "groen licht" dan mag je verder gaan naar stap 2.

Voorafgaand aan stap 2 zijn we dus eerst op vakantie gegaan naar Nieuw Zeeland. Tijdens de vakantie hebben we per email "groen licht" gekregen! Daarnaast heb ik (Marco) tussen neus en lippen door nog even een baan geregeld.

Stap 2: E.O.I. (Expression of interest). Bij de E.O.I. wordt gekeken naar je gezondheid (medische keuring), Je kennis van de Engelse taal (IELTS) en of je in het verleden stout bent geweest (strafblad).

Stap 3:I.T.A. (Invitation for Residence aanvraag). Hierbij moeten allerlei aktes zoals geboorten, scheidingen, trouwen en dergelijke worden aangeleverd (In het Engels wel te verstaan).

Genoeg nu met die droge kost!

Wij zijn op het moment druk doende met stap 2. Daarnaast zijn we bezig met de aanvraag voor een werkvergunning. In theorie hebben we deze voor de "permanent visa" niet nodig. Als alles goed verloopt hebben we aan het einde van dit jaar onze P.V. op zak. Ware het niet dat ik (Marco) inmiddels een baan heb! Ik zal toch een keer moeten beginnen daar en liefst eerder dan nov/dec. Vandaar onze keuze om toch ook maar een werkvergunning aan te vragen.

Naast de bovenstaande zaken zijn we ook nog eens druk bezig met de verkoop van het huis, de auto's en een groot deel van de inboedel!





We hebben een zeer beperkte selectie gemaakt van spullen die we meenemen. Deze laten we uiteindelijk verschepen. De overtocht zal...indien er geen tsunami's, orkanen, aanvallen door zeerovers of terroristische aanslagen plaatsvinden "slechts" 6 weken duren. Dit zal dus ruim voor ons vertrek in een container alvast vooruit moeten worden gestuurd.

Nou, dat was het weer. We proberen in de volgende blogs minder tekst te plaatsen en meer foto's. KIA ORA!