zaterdag 17 november 2007

Eten en drinken


Daar zijn we dan weer!

Ditmaal hebben we een themablog en wel "eten en drinken". Zoals we al eerder hebben aangegeven is deze activiteit echt de eerste levensbehoefte van de kiwianen.

Je kan hier alleen maar integreren als je een BBQ in de tuin hebt staan en....deze ook minimaal 3 keer in de week gebruikt. We hadden dus geen keus en zijn min- of meer gedwongen er ook maar een te kopen. Maar dan komt de vraag " wat voor een BBQ". De kleinste BBQ's zijn hier al gauw een metertje breed. Maar je kan hier dus ook een mobiele buitenkeuken kopen met 8 gasbranders, spoelbak, kookpit enz. We zijn eerst maar eens rustig begonnen met een "schramele" 4-pits BBQ.


Tussen de "Cosyroom" en de keuken hebben we een kleine verhoging (deck) waar de BBQ mooi op past. Dit is een ideale positie voor de 3 koks (me, myself and I) want van hieruit heb ik goed zicht op onze spapool, de gehele tuin, binnen- en buitentafel en sta op 5 stappen afstand van de koelkast (lees biervoorraad).

Vrijwel niemand gebruikt hier nog een houtskoolbakje want op de gas BBQ kan je vrijwel gelijk beginnen. O'ja nog even dit. Een echte kiwi gooit in 1 keer alles op de roosters. De kok wil namelijk ook lekker zitten eten en niet elke keer weer opnieuw iets staan braaien.

De verpakkingen zijn hier over het algemeen best groot. Een zak kippenvleugeltjes van 5 kilo of een pakketje hamburgers van 50 stuks, daar kijkt hier niemand van op. We moeten dus af en toe flink inslaan. Voor de kerstinkopen kan je hier ook de "supertrolley" huren.

Supertrolley? Ja supertrolley! Nee, mensen dit is geen grapje, wij maken altijd een zeer serieuze blog! We krijgen de laatste tijd wel veel reacties van mensen die beweren dat wij frauderen. Wij worden keihard beschuldigd (Jeanne!) van het naar onze hand zetten van foto's wat pertinent niet waar is! We manipuleren alleen maar.......
Maar goed, zoals aangegeven zijn sommige verpakkingen totaal buiten proporties. Een goed voorbeeld is dit leverworstje waarbij Marietje bijna door de rug gaat.


Net als in NL zijn er hier een paar dominante supermarktketens, pakweg 5 of 6 stuks die vermoedelijk allemaal in handen zijn van 1 of 2 investeringsgroepen. Er is veel verschil voor hetzelfde product tussen winkels onderling dus moet je erg prijsbewust zijn. Onder zie je de groente en fruitafdeling van de Countdown. Anders dan in NL moet je goed opletten wat je koopt. Buiten het seizoen kunnen producten fors aan de prijs zijn! Sommige Countdowns winkels zijn 24/7 open!


Heren, nu even recht gaan zitten! De bierafdeling! Wat bier betreft komen we hier niets tekort! Vrijwel alle merken van over de hele wereld zijn verkrijgbaar en voor redelijke prijzen. Rechts vooraan valt natuurlijk de pap van Freddie H. op. Voor de slechtzienden onder ons; Becks, Carlsberg, Amstel, Speight,Tui, Lion Red Export gold, Hoegaarden, Grolsch, Corona enz.
Ontbijt zonder spek is ondenkbaar (niet voor ons). De spekafdeling is hier dus zeer uitgebreid. Ook hier weer grote verpakkingen en grote prijsverschillen onderling.

In NL heb je een enorme keus in fijne vleeswaren. Hier is dat stukken minder. Er wordt meer waarde gehecht aan de hoeveelheid dan in variatie. De slagers "schaven" hier hele achterhammen tot plakjes en gooien alles op een schaal in de vitrine.

Dan de afdeling "Bulkfoods". In de wand zitten enorm veel kruiden, koekjes, snoep, dierenvoer enz. Je schept een zak vol en aan de kassa wordt deze gewogen. Aangezien je alleen de prijs per gram ziet is het dus soms schrikken wat het uiteindelijk gaat kosten.

We kunnen nog veel meer schrijven hierover maar het is wel even genoeg zo. We leven hier in een echte multi-cultiland en semi-tropisch wat tot gevolg heeft dat er in de winkel veel voor ons (nog) onbekende producten liggen. Buiten de supermarkten zijn er ook nog honderden winkeltjes voor- en door- een bevolkingsgroep gerund. Winkels met specifieke Chinese, Indiaanse, Zwitserse, Thaise, Engelse, Australische en Nederlandse producten.

We zien dus regelmatig vreemde producten. Wie weet wat het allemaal is?
Van alle goede inzendingen trekken we een winnaar die een geheel onverzorgde zwemreis naar Nieuw Zeeland voor 2 personen kan winnen! Deelnemers woonachtig in NZ zijn uitgesloten (jammer Annebel en Leon).

product A rond, doorsnede 10 tot 40 cm. Verkrijgbaar diverse kleuren en vormen. Lekker op de BBQ.








product B, seizoengebonden, verkocht per bosje.








product C, In drie soorten verkrijgbaar. Lekker op de BBQ.






product D, Familie van product A, lekker op de BBQ.








product E, een vrucht met pitje in het midden.








product F, een paarse groente......








product G, een vreemde snijboon.






product H, een gele vrucht










Nou dat was het dan weer even. We hebben inmiddels begrepen dat de kinderlokker met de witte baard weer in NL is aangekomen. We wensen iedereen een gezellige Sint Nicolaas avond en tot de volgende blog.

zaterdag 3 november 2007

Begin November




Daar zijn we dan weer!

Zoals beloofd hebben we dit keer wat foto's van de Superclinic. Het heeft even wat moeite gekost om de foto's te maken want poseren kost " moeite" en gaat dus ten koste van zogezegd "niets" doen. Ondanks dit is het toch nog gelukt! Ik heb het erg naar 't zin op mijn nieuwe werk. Leuke collega's, aardige radiologen de vraag is alleen of ik hier kan blijven werken. Dit is afhankelijk van wat de Board zal beslissen. Momenteel ben ik dus "assistant radiographer". Hopelijk mag ik een CBA doen, een soort verkorte opleiding van 3 maanden die ik moet afsluiten met een examen. Want als de Board beslist dat ik een heel jaar over moet doen dan kan ik natuurlijk hier niet blijven. Het wachten is op de uitslag van de Engelse IELTS test. Hiervoor moet ik nl. een 7,5 halen. Het examen is op 15 december dus ben naast mijn job ook nog druk bezig met Engelse les. Marco trouwens ook! Wordt nog spannend... wel duimen voor ons hoor!


We beginnen bij de receptie tevens administratie. Omdat we een particuliere organisatie/bedrijf zijn betalen de meeste clienten hier zelf voor de onderzoeken. Dat betekent dat er heel wat afgerekend wordt op een dag. De receptie is open van 8 uur 's morgens tot 20.00 uur 's avonds. Tot 22.00 uur is er een radiodiagnostisch laborante aanwezig.


Dit zijn enkele collega's ... en .... Helaas is het niet mogelijk iedereen op de foto te krijgen. Vanwege de lange openingstijden zijn er diverse shifts. Verder werken er ook hier een aantal collega's part time. Zoals jullie zien werken we momenteel nog conventioneel. Dat betekent dat we de rontgenfoto nog moeten ontwikkelen in een ontwikkelmachine. Rechts op de foto zie je nog een glimps van zo'n prehistorisch apparaat! Gelukkig is het de bedoeling dat we in december over gaan op het digitale systeem dus nog even volhouden.


We hebben twee buckykamers en zoals je ziet zijn die niet erg groot. Daar staat tegenover dat we ook geen klinische patienten in bed op de foto hoeven te zetten. De meeste clienten komen lopend binnen of zitten in een rolstoel. Naast deze rontgenkamers hebben we nog een mammografiekamer, die zie je hieronder afgebeeld, twee echografiekamers en een screening/doorlichtkamer.


Verder hebben we ook nog een CT. Veel Maori's en Islanders vallen onder de heavy weights zullen we maar zeggen. Een voor ons indrukwekkende 150 kg is hier een enigszins gezet persoon. Deze patienten passen dus niet op de CT, daar wil zelfs een schoenlepel niet bij helpen!


Marietje zou Marietje niet zijn als er niet tussen de patienten door nog even een Pinguin op de foto wordt gezet. Dit is de welbekende Tuxidopinguin, een veel gespotte vogel bij ons hier aan het strand!



















Gelukkig mankeerde deze patient niets. Op de onderstaande foto bestudeert de radioloog opnames van vrouwelijke rondingen. Anders dan in Nederland vindt screening op borstkanker hier al plaats vanaf 40 jaar. Dit in tegenstelling tot Nederland waar pas vanaf 50 jaar wordt gescreend.



Tot zover de foto's van Marietjes werk op de "Superclinic". Zoals in een oudere blog aangegeven zit er op deze locatie verschillende medische zorginstellingen. Een apotheek, 24 uurs doktorservice en eeeeuh.......een tandarts? Hier spotte we dit wel heel vreemd uitziend uithangbord! P.s. er hangt geen rood lampje boven de ingang heren!




Nog even wat anders. Maandag 5 november is het "Guy Fawkes day" Wie? Guy Fawkes! Wie is dat nou weer? Nou deze man, een verre voorvader van Bin laden had het snode plan om in 1605 het Britich parlament op te blazen. De man had 60 vaten buskruit onder het paleis Westminister geplaatst en zat te wachten op het moment dat hij de lont kon aansteken. Op dat moment is de (goede?) man gepakt. Deze prehistorische terroristische actie wordt hier gevierd met veel vuurwerk. Bijzonder is dat alleen deze dag vuurwerk gestookt mag worden. Deze avond zijn/gaan we beleven samen met Annebel en Leon. Zij wonen in Highland park en zoals de naam al zegt wonen zij "hoog". De bofkonten hebben een prachtig uitzicht over meerdere wijken en dus zal het zicht op de vuurpijlen fantastisch zijn!


Inderdaad......dat betekent dus dat dit niet mag met oud en nieuw! Maar niet voor deze jongen.....We hebben gauw een kleine voorraad ingeslagen om deze toch op 1 januari af te steken. Bij "ons" in NZ wordt het als eerste op de wereld 1 januari 2008! Dus zullen wij onder onze trouwe lezers genomen, de eerste zijn, die een vuurpijl de lucht in laten gaan in 2008. Jullie moeten dan nl. nog 12 uur wachten voordat het zover is...

Maar voordat het zover is komen er zeker nog een paar blogjes van ons voorbij!

Tot de volgende blog.