vrijdag 16 oktober 2009

Half Oktober



Jawel! We hebben weer een nieuwe blog gelanceerd! We kunnen onze blogvolgers toch niet laten zitten! Zoals altijd hebben we weer enkele onderwerpen die we met jullie willen delen.


Voordat we beginnen nog even een mededeling...... In de voorgaande blog zijn Thomas en Jeanne door samenloop van omstandigheden per ongelijk in de blog terecht gekomen. Gelukkig hebben ze het goed opgenomen en hebben we nog steeds contact! Wij Nederlanders zijn van nature erg verdraagzaam toch, of niet?


Oké we trappen af met de Tsunami.

Op 29 September was er een zware aardbeving op zee. De hierdoor onstane tsunami vernietigde een deel van de Samoaanse eilanden en er vielen ten minste 164 doden, 1000 gewonden en velen worden ook nu nog vermist. Jullie hebben vast allemaal de beelden hiervan op TV kunnen zien. De bevolking was niet op de hoogte van de naderende tsunami waardoor velen verdronken.


Nu is het zo dat er een grote gemeenschap Samoanen in de zuidelijke wijken van Auckland wonen. Van de in totaal 450.000 Samoanen wonen er pakweg 115.000 in NZ. Op de eilanden zelf wonen er 190.000 en de overigen wonen in Australie en USA. Samoanen hebben het NZ-burgerschap. Hoe dit komt?

Tijdens de 2 wereldoorlog waren de eilanden van Duitsland. Na de capitulatie van Duitsland is het Nieuw Zeelandse leger de eilanden binnengevallen en hebben "wij" de eilanden zonder slag of stoot ingelijfd. De Samoanse bevolking hier ging na de tsunami in diepe rouw en velen hebben wel een familielid of bekende verloren. Zo ook 2 vaste klanten van ons waar we 2 wekelijks maaien.


Het nieuws hoorden we tijdens het ontbijt met de mededeling dat de tsunami op weg was naar Nieuw Zeeland! Zijn we hier wel veilig? We hadden die dag veel klanten nabij de kust! De tsunami zou onze kust bereiken rond 11 uur in de ochtend. Vol spanning keken we via webcams op internet wat er ging gebeuren.

De slagaders van de stad the Northern- and Southern Motorway liggen beide zowat aan zee!


Nu was het deze week schoolvakantie. Na weken van regenachtig weer zagen vele moeders een mogelijkheid om de stierlijk vervelende kinderen mee naar buiten te nemen en te gaan kijken naar de tsunami. Je zou zo denken dat dit gevaarlijk kon zijn maar nee, het was dringen op het strand en op de pier!

Met een half uurtje vertraging (stoplichten onderweg, je kent het wel) bereikte de tsunami de kust.

De "monstergolf" bereikte dus de stad! "En de halve stad werd vernietigd?" Eueeh.......Niet dus. De tsunami bleek slechts een rimpel van enkele centimeters hoog. Gelukkig liep alles hier dus goed af maar door dit voorval realiseren we ons wel dat we in een relatief instabiel gebied leven.


Zoals aangegeven hebben we een lange periode van zeer instabiel weer (lees regen) achter de rug. Tja, maaien is dan nog wel mogelijk maar het eind resultaat is niet wat de klant verwacht. En wat doe je dan? Dan draai je je 'smorgens nog een keer om, kijk je na het ontbijt aandachtig naar de donkere wolken en besluit vervolgens iets nutteloos te gaan doen.

Zoals jullie weten is Marietje weer een jaartje ouder geworden en wat doen ....... hoe druk ik dit voorzichtig uit?..."oudere jongeren" dan? Juist! Breien! Maar aangezien we hier geen behoefte hebben aan sjaals en dikke truien doen we dit op een zeer moderne manier! Het is toch wat met de "games generatie"?

Een andere manier van ontspanning is lekker lezen op de bank. Nadeel is wel dat een boek na verloop van tijd erg zwaar wordt. Tja, en dan wordt je creatief hè?

Waar gewerkt wordt worden fouten gemaakt! Zo ook hier! Afgelopen week kreeg Mevrouw Lawson (wie kent haar niet?) een persoonlijke felicitatie van onze Prime Minister John Key. Mevrouw Lawson was namelijk 100 jaar getrouw....eeeuh oud geworden. Ach, vergissing is menselijk maar 100 jaar getrouwd is wel heel onwaarschijnlijk!

Volgens het internet was het "wereld record getrouwd zijn" in handen van het onderstaand echtpaar. Voor de slechtzienden onder ons 80 jaar getrouwd dus.

Maar lezen en breien gaat ook op den duur vervelen dus Marietje wilde iets anders gaan proberen. Nu zag ze mij een foto bewerken/shoppen (doe ik eigenlijk maar zeer zelden) en plots riep ze "dat wil ook wel eens proberen!" Oke, Maar dan moeten we eerst een "Photoshop woman edition" organiseren.

Uiteindelijk is ze aan de slag gegaan. Natuurlijk moet je beginnen te leren hoe je met de verschillende gereedschappen werkt en hoe je filters en werklagen toepast.
Alle begin is moeilijk dus gaf ik haar eerst eenvoudige opdracht.
Opdracht 1: Vervormen van een persoon.
Tja hoe begin je hieraan? Na een aantal mislukte foto's verdween ze boos naar de schuur. Nog geen 10 minuten later moest ik maar eens naar haar eerste opdracht komen kijken. Tja, goed gedaan, maar dit was niet helemaal de opdracht! Dit valt onder vals spelen!
Opdracht 2: Optische illusie.
Het resultaat was al een stuk beter! En ditmaal zonder vals spelen. Oordeel:
Originaliteit: een 8, afwerking: 7.5, eindresultaat een 6. Nou, daar was Marietje niet mee eens! Er zitten uren en uren werk in! Jawel, maar iets in het beeld klopt niet!
De derde en laatste opdracht voor deze week was wat moeilijker.
Opdracht 3: Schokkende waarheid.
Ja, wat is dat nu weer voor een opdracht? Tja, gebruik je fantasie en begin gewoon! Nou mensen....Het resultaat is wel een 9 waard of niet? Niet slecht van mijn leergierig vrouwtje he?

Nu vragen jullie je natuurlijk af..... en wat heb jij gedaan? Nou, zo af en toe gemaaid tussen de buien door, reclames verspreid en op donderdag klanten bezocht voor achterstallige betalingen. Waarom op donderdag? Welnu, op deze dag krijgen de meeste mensen weeklijks betaald. Op vrijdag/zaterdag is het geld bij velen alweer op dus ik moet er snel bij zijn.

Speciaal voor deze dag heb ik de "Bullshit protector" aangeschaft. Je gelooft niet wat je allemaal voor smoezen te horen krijgt om zodoende onder betalen uit te komen! We hebben een feestje en ik moet nog veel boodschappen doen, heb nu geen geld in huis enz. Geen geld in huis? Dan rijden we nu toch even samen naar een pinautomaat?
Hier in NZ gaan sommige dingen net even anders. Zo is de logica hier niet altijd te volgen. Zo krijg je hier 10% korting op de electra- en water rekening als je binnen een termijn betaald! De meteropnemer komt iedere maand een bezoekje brengen. Zo houden ze mensen hier aan het werk...

En dan nog iets "de klicko-controleur". De wat? De controleur staat voor dag en dauw op en controleert steekproefsgewijs de inhoud van klicko's tijdens de ophaaldag. als hij iets vindt wat er niet in hoort dan wordt dit tezamen met een boze brief in je brievenbus geperst!



Tja, was is nu goed of fout?











Nieuw Zeelanders zijn erg practisch ingesteld. Er wonen hier relatief weinig mensen en we zijn tevens het meest geisoleerde "Westerse" land ook nog geheel omringt door zee. Gelukkig betalen we hier ons huisval (nog) niet op gewicht dus kan je de klicko lekker vol persen.
Auto onderdelen zijn niet altijd beschikbaar (of soms te duur). Een plank voldoet ook als autodeur. Let ook even op de praktische oplossing voor het slot.
Een gat in de schutting kan je dichtspijkeren met nieuwe planken maar een matras voldoet natuurlijk ook. En als familie over komt heb je altijd nog een extra slaapplaats. Kijk dat is nu multifunctioneel en praktisch.

Een lunch maken onderweg maar geen BBQ bij de hand? Boodschappenkarretje!

Spiegelglas gebroken? Een handspiegeltje voldoet ook en is veel goedkoper dan een nieuwe originele spiegel!
Het glas van de koplamp kapot? Jampot!

Een warm bad tijdens een tuinfeest? Geen geld voor een bubbelbad? Zo kan het ook! De bubbels komen na veelvuldig innemen vanzelf.
Een luxe probleem. Wel een zwembad willen hebben bij je penthouse maar niet teveel terrasruimte inleveren?
Een klein reservewiel voldoet ook en kost minder ruimte in de kofferbak!

Dames in NZ wisselen zelf zelden of nooit een lekke band. Er stopt altijd wel een man die op een "bevredigende" wijze kan helpen en gelijk alles even doorsmeerd.

Tot slot weer de tegel. De teksten op de tegeltjes zijn allemaal echt gebeurd! Tja, je maakt wat mee op de werkvloer......of moet ik zeggen op het gazon?

Tot blogs!