vrijdag 16 juli 2010

Half Juli




Hoi blogvolgers, daar zijn we weer! Ja, de echte trouwe blogvolgers gaan niet op vakantie voordat ze weer de nieuwe blog hebben gelezen! Zullen we maar gelijk aftrappen?

Inderdaad! We gaan het toch nog even over voetbal hebben! Ja, we weten het...het is voor velen pijnlijk om er weer aan herinnerd te worden. Maar we doen het toch even. Kan ons niet schelen wat jullie ervan vinden.

Op maandag ochtend 12 Juli (voor ons dan) was het zover. De WK Finale! Half NZ had een smoesje om wat later op het werk aan te komen. Binnen enkele minuten voelden we hier trillingen door de grond gaan! Wat is dat? Een aardbeving?





Nee, Het zijn die voetbal supporters uit Nederland en Spanje die te keer gaan!
Momenten zoals de WK finale brengen altijd neveneffecten met zich mee. Neem nu bijvoorbeeld het "geloof in god". Hoezo? Plotseling hoor je iedereen (naast de bekende krachttermen) "O mijn God" roepen!




Uiteindelijk heeft Nederland het (alweer) niet gered en zijn de All Whites uit Nieuw Zealand kampioen geworden. Nee, dit is geen vergissing! Nederland is verslagen door Spanje. Spanje is verslagen door Zwitserland en Nieuw Zealand is .....deze WK helemaal niet verslagen ofwel WERELDKAMPIOEN geworden! Als enige land onverslagen!!!


Laten we het voetbal maar gauw vergeten en doorgaan met een ander onderwerp. Uien. Wat? UIEN! Zoals jullie mogelijk wel weten is de nieuwe (kinder)film "Shrek" uit! Voor niet ingewijden..... de film gaat over groene levensvormen die Ogres genoemd worden en deze eten....jawel...uien.
Plotseling is de verkoop van uien wereldwijd verdubbeld!




Kinderen zeuren in de supermarkten dat ze uien willen eten. We hebben vernomen dat enkele scholen luchtreinigers hebben laten plaatsen en dat in elk klaslokaal ten minste 1 raam open moet staan om overdruk in het leslokaal te voorkomen.Overigens, uien pellen is hier in NZ tegenwoordig een stuk eenvoudiger geworden! Gewoon even lekker ritsen!

Zo, ook weer gehad, nieuw onderwerp. Sigaretten.

De overheid in NZ gaat maatregelen nemen om het aantal rokers hier fors terug te dringen door belastingverhogingen en uitgebreide rookverboden.

Uit onderzoek blijkt dat 20% van de Nieuw Zealanders rookt. Onder de grofweg 4 grotere bevolkingsgroepen; Pakeha's (Europeanen), Indians, Chinezen en pacific Islanders blijkt 50% van de laatste groep te roken en dan met name Maori's.

Bij apotheken kun je hier nu heftig gesubsidieerde stoppakketten kopen gevuld met pleisters, kaugoms en zuigtabletten voor een kuur van 12 weken. De kosten hiervan zijn omgerekend slechts 5 euro. (Ondergetekende is inmiddels alweer de 8ste week in gegaan).
En waar bevinden zich procentueel de meeste rokers bijeen? Juist ja! In gevangenissen! Volgend jaar worden de gevangenissen hier dus volledig rookvrij.

Dat gaat de belastingbetalers dus 13 miljoen aan stoppakketten kosten. Dat lijkt veel maar als je kijkt naar de kosten voor behandeling van roken-gerelateerde ziektes, pakweg 116 miljoen, dan is dit maar een schijntje.

Toen de gevangenen lucht kregen van de overheidplannen begonnen ze meteen te rellen!

Maar er waren ook rellen buiten de gevangenis om heel andere redenen.
Er wordt momenteel een nieuwe gevangenis gebouwd in Auckland. Een aantal cellen hiervan hebben "uitzicht op zee"! Iets wat velen hier niet eens kunnen betalen!
Hoe dan ook, geen sigaretten dus meer in de gevangenis. Maar zoals de meesten onder ons wel weten zijn ciggies tevens het officiële betaalmiddel in de bak.
Wat nu? Geen geld, geen ciggies......
De gevangenissen in de U.S. Zijn inmiddels al rookvrij. Daar hebben ze het probleem opgelost met......Mack's, nee geen big mac's maar Makrelen!
Hoezo? Nou, dit heeft even uitleg nodig. Een gevangenis heeft oorspronkelijk de functie stoute mensen te straffen door ze uit de maatschappij te houden.
Maar waar het werkelijk op neer komt is dat de criminelen een interne opleiding volgen om de volgende keer niet meer gepakt te worden. Tussen de lessen door wordt er aan de conditie en opbouw van spierweefsel gewerkt en daarvoor heb je veel proteïne ofwel "vette vis" nodig!
Het enige probleem hier in NZ is dat we geen makrelen genoeg hebben. Wellicht zal hier een alternatieve vissoort gebruikt gaan worden. Uiteindelijk wil de regering werken naar een totaal rookverbod en daarmee het eerste tabakvrije land ter wereld worden.

Zoals eerder aangegeven rookt dus 50% van de Maori's. Middels een schokkende reclame campagne hoopt de regering het percentage terug te dringen. De campagne bestaat uit posters met sigaretten met een toepasselijke naam "Maori killers". Gezien de verhitte discussies op TV heeft de campagne volledige aandacht gekregen.
Inmiddels is het hier hartje winter en zo af en toe hebben we best wel wat koude dagen! Nu we hier alweer 3 jaar in NZ wonen hebben we gemerkt dat we toch wat zijn af gehard en 15 graden is toch best wel koud! En wat doe je er aan? De openhaard aan en een lekkere wolle trui aantrekken!

Maar als we rondrijden en overal de lammetjes in de weiden zien dartelen weten we dat de lente alweer in zicht komt. En niet veel later kunnen we dan alweer de zomerkoninkjes......eeeeuh... Winterkoninkjes eten?
We kwamen deze witte aarbeien in de winkel tegen. Het zijn eigenlijk geen aarbeien maar Pineberries. Het lijken aardbeien maar ze smaken naar pineapple ofwel ananas. En dan nu het mooiste van alles...... Ze worden gekweekt en vervolgens geexporteerd uit Nederland!

Nee, niet weer een verhaal uit de duim gezogen! Wie ons niet gelooft moet maar eens gaan googlen. Treftwoord: pineberries. En als je dan toch bezig bent check dan ook dit verhaal even. Witte aardbeien.....witte wortelen. De bekende Oranje wortel (oops, alweer een herinnering aan de voetbal nederlaag) was oorspronkelijk wit of paars.
Maar het waren toch weer die Hollanders die het product oranje kweekten!

Iets anders dan. De heren wetenschappers zijn er dan eindelijk over uit. De kip was er eerder dan het ei. Dus met andere woorden: Oftewel de voorouders van de kip waren dus levend barend!

Over eieren gesproken, Hier in NZ tikken we niet een eitje, maar trekken er 1 open!

En van al dat lekkere eten en harde werken heeft ons Marietje inmiddels flinke spierballen gekregen!

Over hard werken gesproken: Het runnen van een eigen bedrijf heeft ook zo zijn nadelen. We worden regelmatig bedolven onder de geadresseerde reclame. Het komt gewoon mijn strot uit!

Wat vinden jullie trouwens van mijn nieuwste tattoo? Ja, die voorgaande gingen vervelen dus moet je ze zo af en toe vernieuwen.


Zoals enkele onder jullie wel weten komt Marietje voor een bliksembezoek over naar Nederland. En ik..... ik moet achter blijven om het fort te bewaken.
Snik. Hoe dan ook. De koffers zijn van zolder gehaald (die we niet hebben) en inmiddel wordt er druk ingepakt.


Door het minimale aantal mensen dat naar Nederland wil is er een aangepast vliegtuig ingezet.


En toen was het weer tijd voor de Chinese kruidenier!

Dit keer zijn we wat langer stil blijven staan bij de afdeling schoeisel. Daar troffen we dit razend populaire product aan. Een sportschoen met ingebouwde slipper!










Met name onder de dames is dit schoeisel erg populair. Zoals al vaker vermeld lopen kiwies graag op blote voeten maar een naaldhakje is ook wel leuk! Moeilijk te combineren niet? Nee hoor geen probleem!
En wat te denken van deze boensloffen?
waarom tijd verliezen door te boenen als je toch regelmatig naar de koelkast moet lopen voor een pilsje en wat snacks!
(afkick verschijnselen door stoppen met roken).

Kan het nog gekker? Natuurlijk! Onze Chinese kruidenier kijkt niet zo nauw! (of eigenlijk juist wel)
Wat dachten jullie van knijpspek? Squeez bacon uit een fles! Ideaal voor op de hamburger. Nooit meer spetterend spek hoeven te bakken!







O ja, het olielek voor de kust van U.S. is eindelijk gedicht. Eigenlijk wel jammer. Dit heeft tot gevolg dat de prijs voor sardines in blik weer fors zal stijgen!

Nog even deze handige uitvinding dan. Speciaal bestek voor de fanatieke pizza eter.












En de laatste alweer voor deze blog. Een lekkere voorleesstoel voor als je kleinkinderen hebt of zo.
Dat was het dan weer. De volgende blog zal even op zich laten wachten omdat mijn personeel er tussenuit knijpt. Hierdoor zal er minder tijd beschikbaar zijn om jullie op de hoogte te kunnen houden over her reilen en zeilen in NZ. Tot blogs!