donderdag 17 maart 2011

Eind Maart

Hallo bloggies, daar zijn we weer. Na de kort maar krachtige vakantie en het vertrek van de visite is het leven weer gewoon geworden. Nou ja gewoon...... Er is weer van alles gebeurd!






Nog even over de aardbeving in Christchurch. We zijn nu 3.5 weken verder na de aardbeving. Inmiddels zijn vrijwel alle ingestorte gebouwen doorzocht naar overlevenden of overledenen.

In totaal zijn er 182 doden gevallen waarvan er nog ruim 40 geidentificeerd moeten worden.


Van de gebouwen in de stad is ruim de helft ingestort en moeten worden gesloopt wegens instortingsgevaar. Vrijwel ieder huis heeft nu weer water en electriciteit. Herstel van het riool zal nog minimaal 2 maanden duren. Een deel van de bevolking heeft besloten niet in Christchurch te blijven en zijn vertrokken naar andere steden en dorpen. Ruim 21.000 mensen zijn naar Auckland verhuisd.


Zoals altijd bij rampen krijg je nu van die verhalen te horen zoals "Wie bouwt er dan ook een stad op een moerasgebied? En we wisten toch dat er een aardbeving zat aan te komen?


De stad is gebouwd op een korst van leem bovenop een moerasdelta. Door de aardbeving is het grondwater met de leemlaag vermengd waardoor een soort drijfzand is ontstaan. Herstel van de situatie kan ruim honderd jaar duren.


Ondanks dit is toch besloten de stad te gaan herbouwen op de instabiele leemgrond. De kosten hiervan worden ingeschat op minimaal 15 miljard euro. Wat wil nu het toeval? Dat is evenveel als de waarde aan niet opgenomen vakantiedagen van werknemers in Nederland!


Dan is de oplossing toch simpel? Als mensen vakantiedagen niet opnemen hebben ze ze ook niet nodig en kunnen ze beter de waarde hiervan aan Nieuw Zeeland geven! .......Ik zou in de politiek moeten gaan.....

En toen kwam de aardbeving in Japan. De aardbeving in Christchurch is niets vergeleken met die in Japan! Ook wij hadden hier een tsunami warning waardoor we niet de zee op mochten of op het strand mochten komen. En nu net in het weekeinde, midden in het visseizoen en het mooiste weer van de wereld!

We kennen indirect Nederlanders die in in Christchurch wonen (gelukkig niets overkomen) maar we kennen ook mensen in Japan! Misschien wel onze beste klant "de Alatini-familie" woont in Japan terwijl wij hen tuin in NZ bijhouden. Zowel Pete als Megan zijn beroemdheden in NZ, gelukkig hebben ze zelf een veilig heenkomen gevonden. Helaas wonen/woonden zij midden in het hart van de aardbeving en hebben zij wel al hun bezittingen verloren.

Waarschijnlijk is Pete zijn baan als rugbyspeler verloren. De stad en de club zijn door de Tsunami weg gespoelt. Vermoedelijk komen ze terug naar NZ waardoor wij ook slachtoffer worden van de aardbeving want dan zullen we het onderhoud van de tuin verliezen.
Gelukkig hebben wij van dit alles tot nog toe geen last en genieten we nog vol op van de zomer en het leven in Auckland. Uit een onderzoek bleek dat Auckland op de tiende plaats staat van leefbare steden. Dit is gebaseerd op opleidingen, gezondheidszorg, infrastructuur, stabiliteit en leefomgeving.

Oke, een ander onderwerp dan. Postzegels. Postzegels? Jazeker postzegels! Wij vinden namelijk onze postzegels erg mooi! Ze hebben allemaal een echt Nieuw Zeelands thema. Ook slim (van de overheid) is dat de waarde van de zegel er niet op staat waardoor ze de prijs van de zegels eenvoudig kunnen verhogen (of verlagen wat nooit zal gebeuren).

Laten we enkele zegels eens nader gaan bekijken. De eerste is gelijk de beste. De Kiwi!

Kiwi-vruchten komen uit Nieuw Zeeland, althans dat denken de meeste mensen. Zowel China als Italie produceren eveneens kiwies. Helaas worden de kiwiplanten bedreigt met een schimmel waardoor de planten verzwakken of zelfs afsterven. Door de juiste behandelingen kan de verspreiding van de schimmel worden vertraagd.
Om inkomen derving te voorkomen hebben hier in NZ nieuwe hybriden gekweekt.

Een andere zegel heeft een afbeelding van een highway numering. In dit geval nummer 1 want......we hebben namelijk maar 1 highway. De 1 loopt van het uiterste noordelijke puntje tot aan het uitsterste zuidelijke puntje van het land. Van de in totaal 2047 km is slechts 38 km meerbaans. De rest is gewoon enkel-baans.

Het enige grote knooppunt van de Hw1 bevindt zich nabij het centrum van Auckland en wordt Spagetti-junction genoemd. Door zeer korte op- en afritten, dicht op elkaar is het niet vreemd dat velen regelmatig een afslag missen.

Zegel nummer 3 gaat over de BBQ en worsten. Zoals vaker aangegeven houden kiwies van BBQ. Regelmatig worden er dan worsten ook wel "Bangers" genoemd, op het rooster gegooid.
Daarnaast worden natuurlijk ook de oude vertrouwde hamburger en een sappige steak gecremeerd. Wie in het bezit is van een hengel en een boot kan tevens een visje op de gril braden.

Nummer 4 heeft een wel heel toepasselijk onderwerp. Door het klimaat groeit hier namelijk het gazonnetje het hele jaar door. Velen besteden dit vervelende, vrije tijd consumerende klusje uit. Kijk, en van deze luie mensen maken wij weer ons inkomen.

Zo af en toe maaien we wel eens met de Franse slag en vegen we de grasknipsels onder de grasmat.


In het voor en najaar groeit het gras zo hard dat het gras ons onder de oksel kietelt.

Nummer 5 heeft het thema " Fish and chips". De uitspraak op zijn kiwies klinkt als Fush and chups ofwel vis met friet. Dit is de Engelse variant op friet met een frikandel.

De benaming chips voor friet is wat verwarrend. In Amerika heet friet geen chips maar fries en chips zoals we in Nederland kennen heet hier weer crisps.

De friet wordt hier over het algemeen slecht gebakken. Mooi bruin van buiten en half rauw van binnen. De vrijdag is een typische 'Fish and chips" dag en wordt er dus veel gesnackt. Voor sommigen is het geloof ik elke dag vrijdag. Er lijden verdacht veel mensen zogenaamd aan een schildklierziekte waardoor ze aan overgewicht lijden. Deze mensen worden in straattaal "Couchpotatoes" genoemd.


En de vis dan? Die worden met bakken uit de zee gevangen. Vis genoeg hier!


En nu we het toch over vissen hebben......dat is tevens het thema van zegel nummer 6. Vissen is hier een echte volkssport. Dat is ook niet vreemd als je aan zee woont. Ook wij hebben het visvirus te pakken. Zodra we tijd hebben en het weer is redelijk gaan we erop uit om een visje te vangen. Anders dan in Nederland spreekt hier niemand "visserslatijn". Je spreekt gewoon de waarheid......toch? Zo heb ik laatst nog een zeemeermin gevangen!

Laatst heeft Marietje zelfs de grootste vissoort ter wereld aan de haak geslagen! Ze ving een walvishaai die groter dan de boot was! Helaas waren er (dachten we) geen getuigen van deze prachtvangst totdat we 's avonds op tv beelden zagen van de kustwacht. De helicopter had de vangst van Marietje gefilmd. Helaas sta ik er niet op. Ik was even een koud biertje uit het ruim gaan halen.

De cameraman vond het schijnbaar ook nog even nodig om wat verder in te zoemen.
Bewijs genoeg toch? Nu hoor ik jullie weer opmerkingen maken over mijn oplossing van het televisiekastje probleem. Helaas is het wat verouderde kastje niet geschikt voor de grotere lcd's. Maar met een motorzaag kan je dit snel oplossen.
En dan nu de echte vangst van afgelopen zondag: 10 snappers waarvan we er 3 hebben meegenomen!
Nummer 7 gaat over die andere populaire volkssport. Op vrijdag, zaterdag en zondag is altijd wel een wedstrijd te zien op tv. Ons clubje heet de Blues en komen uit onze buurt. Het is niet de beste en rijkste club maar ze zijn goed bezig.
Dit weekeinde zijn we weer eens live gaan kijken naar de Blues. Anders dan bij voetbal gaan hier hele gezinnen naar het stadion. Alles gaat heel gemoedelijk. Geen gezeik, geweld of schelden maar gewoon gezellig zo als het hoort. Uiteraard hebben we weer gewonnen!

De volgende zegel gaat over het buitenleven. Vanouds is NZ een schapenland. De tradionele kleding (als je dat zo mag noemen) bestaat uit een korte broek, geitewollen sokken, rubberen laarzen een wollen houthakkersblouse en een slappe pet(floppy head).
Momenteel zijn er nog 30 miljoen schapen in NZ. Evenveel als er possums zijn! Possums vreten alles en verwoesten daardoor de bossen. Daarnaast vreten ze het voedsel van de vogels en eten zelfs de vogels op! Een ander probleem is dat ze tevens runder tuberculose verspreiden waardoor de veestapel in gevaar kan komen.

Het beste wol in NZ komt van de boeren zelf! Door het dragen van een korte broek groeit het haar op de benen gestaag. Regelmatig moet er dus de tondeuze overheen!

De laatste zegel van deze blog gaat over het strandleven. De zomer van 2010/2011 heeft nu inmiddels 5 maanden geduurd. Geen wonder dat veel mensen zich vermaken op het strand en in de zee. Vanaf kinds af aan vond ik het al leuk om met emmer en schepje creatief bezig te zijn. alleen het thema is in de loop der jaren iets veranderd. Zandkastelen zijn wat minder in trek.

Trouwens, met dat drijfzand in Christchurch valt het al helemaal niet mee om een goede fundering te bouwen voor een zand kasteel!
Dat was het weer. Ach laten we nog maar even langs de winkel van Mister lee gaan.



Zeer populair deze zomer is/was de zonne-tattoo.








Overdrijven is trouwens ook een vak. Neem nu de tandpasta van aquafresh. Deze komt vast uit Japan. Radioactief met pepermuntsmaak.



Kijk, dat is nu leuk. Een peper en zoutstelletje.









Huisdieren koop je hier op het schap in de supermarkt. Door de verpakking kan het model ligt veranderd zijn. Pas na enkele dagen neemt het weer zijn eigen vorm aan.










Een luxe broodrooster. Al vanaf een afstandje zie je al of je brood getoast is.









Laatste dan. twee nog relatief onbekende wijnen die gedronken worden bij stellen waarbij een hint wordt gegeven door de gene die de fles besteld heeft. Het prijsverschil kan ik niet verklaren.....

Tot de volgende blog.