zaterdag 23 februari 2008

Gelukkig Nieuwjaar!

Wat krijgen we nu weer? Gelukkig Nieuwjaar?
Inderdaad! Tja, wij kiwies grijpen alles aan om maar weer eens een feestje te vieren!



Ditmaal is ons excuus....Chinees Nieuwjaar!








In het centrum van Auckland heb je verschillende grote parken. Een daar van is het Albert park. Dit park was voor deze gelegenheid helemaal aangekleed met lampionnen.


Hoewel dit natuurlijk 's avonds het mooiste is om te zien zijn we daar overdag geweest. Naar verwachting zal het park afgeladen vol zijn geweest toen het donker was.

Nieuw Zeeland is een land van immigranten. Inmiddels zijn er meer dan 180 nationaliteiten te vinden en dan met name rondom Auckland. In totaal zijn er hier volgens onbevestigde bronnen (illegale chinezen) circa 100.000 Kantonezen en 100.000 Mandarin-Chinezen! Tja, en als 200.000 mensen een feestje willen vieren doen de andere migranten (o.a. kaaskiwies) natuurlijk mee! We vieren dus Nieuwjaar 4705.

Overal staan er kraampjes in het park die van alles verkopen. Traditioneel vieren de Chinezen dit feest met miljoenen lampionen en vuurwerk!




Het jaar 4705 dus........het jaar van de rat! Uiteraard was er dus ook een lampion in de vorm van een rat (rechts op de foto).

Op verschillende podia werd gedanst, muziek gespeeld/gezongen en er was een martial arts (Chaolin monks) optreden. En als er een feestje wordt gevierd.... moet er ook gegeten worden. Nou laat dat maar over aan die Chinezen! Overal hangen van die heerlijke luchtjes! Overal om je heen hoor en zie je de sissende wokpannen. Ze verkochten er van alles zoals nummertje 54, nasi rames met pindasaus, nr. 41 tjap choi met kroepoek, nummertje 23, 66 en natuurlijk het niet te overtreffen nummertje 39!





En natuurlijk ook hier volgt de onvermijdelijke vraag......Sambalbij?

Chinezen eten alles! Is dat zo? Ja! Er zijn hier in de omgeving Chinese winkeltjes afgeladen met producten die wij niet kennen. Vaak is de kleur of structuur van die producten al zo smerig dat je kaak direct op slot slaat en je maag per direct besloten heeft een dagje te vasten! Uiteraard hebben we wel het een en ander geproefd maar het thema-menu hebben we toch echt overgeslagen!





Biggest cock?
We zijn nog steeds druk doende te integreren in deze samenleving. We zijn toegekomen aan het hoofdstuk sport. Nee, uiteraard gaan we niet plotseling actief worden want dat levert alleen maar blessures op. Nee, we zijn sport gaan kijken. Op een zaterdagochtend hebben we stoelen en een goed gevulde koelbox achter in de auto gezet en zijn richting Meremere gereden. Daar aangekomen parkeer je je 4x4 op een flinke heuvel, zet de stoelen buiten, stookt de draagbare BBQ op. Dan begint het Grote Genieten......
Onderaan de heuvel is een circuit uit een weiland gegraven en gevuld met 30 cm. water. Vervolgens begin je een toernooi met jetboats in 3 verschillende klassen. De jetboats volgen met een bloedgang (tot wel 130 km/uur) een route die ze zo snel mogelijk moeten afleggen.



Bij "de ramp" is het een drukte van jewelste want elke 2 minuten start er een nieuwe boot. De boten worden aangedreven door een jet-engine ofwel een krachtige waterstraal in plaats van een schroef. Doordat het parcour erg smal is en de boten erg snel gaan kan 1 klein stuurfoutje tot gevolg hebben dat je de kant op vliegt of dat de motor alleen nog maar modder opzuigt! oftewel "Einde oefening".De boten hebben allemaal 8-cylindermotoren die flink opgevoerd zijn. Met name de koningsklasse (boven de 1000pk) is ongelofelijk om te zien! De herrie, de enorme golfslag, de stank van de nitro-brandstof, de snelheid..... je moet het gewoon gezien hebben!!!!!
In de bootjes zit een piloot en een navigator. Het lijkt eenvoudig maar dat is het dus niet! Door de hoge snelheid wordt nogal eens de verkeerde route gevolgd waardoor kostbare seconden verloren gaan.

We hebben vollop genoten! Volgend jaar gaan we zeker weer! Gelukkig zijn er tot die tijd meer sporten te bewonderen, maar daarover later meer in een toekomstige blog.

vrijdag 8 februari 2008

9 Februari

We hebben weer wat nieuws te melden!

Tja, jullie dachten toch zeker niet dat wij alleen maar aan het strand lagen, de barbie heet stoken en af en toe gaan werken?

We hebben eindelijk antwoord gekregen van de Board! De Board heeft de opleiding van Marietje bekeken. Marietje hoeft niet een 3 maanden durende cursus of erger nog een heel schooljaar te volgen!


De Board heeft besloten dat ze een CBA mag doen. Dit houdt in dat na een interne studie bestaande uit verschillende opdrachten er een praktijk examen moet worden afgelegd. Een een of andere "Jodocus" komt dan 2 tot 3 uur op de vingers kijken en dan volgt er nog een mondeling examen van zo'n 45 minuten (als alles goed gaat) mag Marietje eindelijk officieel als radiographer werken! Over die 7 in plaats van de benodigde 7.5 voor de IELTS horen we niets meer).

Maar daar houdt het feestje niet mee op! Tussen neus en lippen door heb ik (Marco) nog even mijn theorie-examen voor het autorijbewijs gehaald! Dit is voldoende om een kiwi-rijbewijs te krijgen die je verplicht bent binnen een jaar te halen. Over 3 weken krijg ik het officiele papiertje binnen. Hierna kan ik starten met mijn vrachtwagen rijbewijs die ik nodig heb voor het werk.


De verkeerregels zijn hier niet zo veel anders. Ze hebben hier minder regels en bovendien kan meer dan de helft van de inwoners (met name aziaten en pacific Islanders) niet eens fantsoenlijk rijden! Ze doen maar wat!

De meest afwijkende regel in het verkeer is dat het verkeer in de "grote bocht" voorrang heeft! Ja, ja, Je moet hier erg aan wennen!










Het wordt nog onlogischer bij een situatie als deze. De rode auto staat voor-gesorteerd. Jij (blauwe auto) wilt van een 2.5 baans weg links afslaan. ALS er geen auto's achter de blauwe auto de weg vervolgen heeft de rode auto voorrang!

HE? Ja je leest het goed!

Ja! voor ons ook totaal onlogisch en daardoor erg verwarrend!

En dan nog dat andere nieuws.......Nog meer? JAZEKER!!!!!!!!
We zijn uit de EOI-pool getrokken. Dit betekent dat we aan de laatste fase van het emigratieproces kunnen beginnen! Het aanvragen van een NZ-residence. Hiermee kunnen we zonder vergunningen in het land blijven en dus een hypotheek en evt. verzekeringen e.d. afsluiten.

DAAR MOET OP GEDRONKEN WORDEN HIE, HA, HOOOOOOO!!!!!
PROOST OF CHEERS moet ik eigenlijk zeggen, toch!!!

Na een zeer lange periode van droogte en hitte wordt er nu eindelijk wat regen voorspeld. De donkere wolken boven ons huisje geeft mooie plaatjes. Volgens het journaal hebben we een record-januari gehad! Het is in 100 jaar niet zo droog geweest!
Met de moestuin gaat het door het warme weer buitengewoon goed! Wat nu weer? hoor ik iedereen denken/zeggen! Nou, .......eeuh wat dachten jullie van onze tomiwies? of moet ik zeggen kimaten?


























Wat misschien niet iedereen weet is dat "onze" nationale vogel, de kiwi, enorme eieren legt. Als we ons niet vergissen hebben de eieren de omvang van twee derde van het lichaam van de "arme" vogel! Op deze rontgenfoto is de enorme omvang van het ei goed te zien! Nu is het zo dat we een vogelnest in onze druivenstruik hebben ontdekt! Het ei is in verhouding met het nestje enorm! Als je het zo ziet zou je haast denken aan een dubbeldooier!






Enkele dagen later was het ei uitgekomen! Helaas was het geen kiwinest maar iets anders......We vermoeden een Nieuw Zeeuwse koekoek! Er zitten namelijk twee blindgangers in het nest! (de achterste twee wel te verstaan!)


Ik moet nu stoppen met "bloggen" want ik moet nog wat gehaktballetjes draaien. Ze hebben hier net als in NL varkens-, runder- of kippengehakt. Daarnaast hebben ze hier ook lams/schapengehakt. Het fenomeen half om half bestaat hier ook. Runder/lams, varkens/kippengehakt.

Wij hebben ditmaal gekozen voor eeuh..........Runder?



Tot de volgende blog