maandag 28 juli 2008

Eind juli


Tja, daar zijn we dan weer met een nieuwe blog.

Vermoedelijk zijn veel trouwe lezers momenteel op vakantie maar daar trekken wij ons niets van aan want we hebben belangrijk nieuws! (althans voor ons dan).

We hebben eindelijk onze "Permanent Residence Permit" binnen! Zeg maar onze verblijfsvergunning. Tot nog toe waren we hier in NZ op een "Work Permit" wat naast regelmatige verlengingen ons verder uitsloot voor o.a. opleidingen en duurdere verzekeringen e.d. In principe zouden we nu over 5 jaar ons kunnen laten neutraliseren tot kiwiaan, maar dat doen we toch maar niet.


We hadden al in de vorige blog aangegeven dat we een flinke storm hadden, nou inmiddels hebben we alweer de derde storm achter de rug. De stormen zijn ongewoon krachtig voor Nieuw Zeeland. We werden via het nieuws gewaarschuwd dat we voor enkele dagen voedsel (lees pizza), water (lees bier) en batterijen in huis moesten halen.


De orkaan ging gelukkig net langs Auckland heen maar ondanks dat was er voor miljoenen schade ontstaan door het hele land. Voor mij (Marco) betekende het enkele nachten werken in de storm. Overal lagen bomen op de weg, over huizen en auto's heen en zijn er veel electricteits- en telefoonkabels gebroken. Diverse wegen stonden onder water en er zijn zelfs bruggen weggeslagen. Helaas waren er 4 doden te betreuren.













De dagen daarna waren we nog steeds bezig met bomen opruimen. Gelukkig hebben we goede machines voorhanden zoals deze kraan en onze "Bandit" snipperaar waar stammen tot 65cm doorsnede binnen enkele seconden tot pulp geslagen worden. Nadeel van deze machine is wel dat de vrachtwagen binnen 10 minuten vol zit waarna we een uur moeten wachten tot de vrachtwagen terug is van de stort. (Nou ja nadeel).


















De grond is na de storm en zware regenbuien van de afgelopen weken totaal verzadigd. Onze moestuin lijkt meer op een zwembad! Hadden we dan toch waterkers en watermeloenen moeten planten?


Enkele weken geleden hadden we van Bas, mijn oudste zoon een lief klein spinnetje geadopteerd. Volgens bas zijn deze spinnen uitermate geschikt voor de slaapkamer om zodoende de muggenpopulatie te decimeren. Binnen enkele weken hadden wij dus ook een nestje spinnen!

Even tussendoor: Annebel, interesse om een koppeltje over te nemen?
Maar goed, vorige week voelde ik 's nachts dat de moeder me kwam knuffelen maar ik schrok van haar waardoor ze uit reflex in mijn wang beet! De volgende dag werd ik na een hele nacht krabben van de jeuk wakker. Toen Marietje de gordijnen opende zagen we dit.........
We hebben Nederland inmiddels alweer een jaar geleden verlaten en genieten nog altijd van het prachtige land en het fijne klimaat (als we de stormen even vergeten). Maar Nieuw Zeeland is niet altijd het paradijs zoals de meeste mensen denken!

Een van de grootste problemen hier zijn wel de vele gangs. Naar inschatting zijn er ruim 80.000 gangmembers. De 4 grootste bendes zijn the Mogrel Mob, the Black Power, the Head Hunters en the Hell's Angels. Daarnaast zijn er nog ruim 300 andere bendes met ruige namen zoals the Nomads, Highway 61, the Tribesman, Bandidos, King Cobra's, Outlaws, Satan Slaves en the Filty few. Deze bendes noemen zichzelf Motorclubs maar iedereen weet wel beter. Het zijn gewoon criminelen die veel geld verdienen door drugshandel, prostitutie en afpersingen e.d.



Naast de zware jongens heb je hier ook nog vele jeugdbendes zoals the Cribs, the Bloods en the Killerbees. Er zijn ruim 5000 Killerbees in onze omgeving. De jeugdbendes houden zich bezig met inbraken, berovingen en softdrugshandel.
De Mongrel Mob en de Black Power zijn bendes die hier al ruim 50 jaar bestaan. De leden zijn voornamelijk Maori's en Pasific Islanders. Beide gangs zijn in oorlog met elkaar wat regelmatig tot steek- en schietpartijen leidt.



Veel bedrijven nemen tenminste 1 bendelid in dienst waardoor er bij dit bedrijf niet ingebroken wordt. Bescherming is schijnbaar een ongeschreven regel. Mijn werkmaat is dus een bendelid (een Hell's Angel) die met zijn grote bek het hele bedrijf terroriseert. Ach, ik heb er gelukig geen last van. De Head Hunters organiseren 4 keer per jaar een evenement dat de "Fightclub" wordt genoemd. Hier kun je vrijwillig aan meedoen om je vervolgens helemaal aan pulp te laten slaan want er zijn geen regels. Vaak worden hier oude vetes tussen diverse bendeleden beslecht. Eigenlijk merk je niet veel van de bendes tenzij je 's avonds in de verkeerde wijken komt. Tja, dat heb je in zo'n grote havenstad waar 3/4 deel van alle Kiwi's wonen.


En hoe zit het dan met de politie? Tja, naast omkopingen en of familiebanden bij verschillende gangs kunnen ze niet veel doen. Ze zitten er aan te denken of het misschien een idee is de agenten te voorzien van een schietwapen.......

Voor de zware gevallen worden een soort gemaskerde ME'ers ingezet.









Maar genoeg hierover! Ondanks het voorgaande is er genoeg in de omgeving om van te genieten! (behalve het weer van de afgelopen weken dan). Elke morgen zit Marietje weer aan haar kaptafel met een dilemma. De keuze is nl. iedere keer weer welk gezicht ze die dag zal "opplakken".


Hoe dan ook, we zijn de winter zat en verlangen hunkerend naar het voorjaar. Overal zie je al lammetjes rond dartelen en staan de narcissen in volle bloei. (overigens wel een beetje vroeg want vorig jaar was dat pas in september).

Helaas, het einde van deze blog is alweer in zicht. We hopen dat iedereen een fijne vakantie heeft gehad of nog tegemoet gaat. Tot de volgende blog!

zondag 13 juli 2008

Mid-winter blog

Hier is het nu hartje winter en in Nederland staat de vakantie voor de deur..... Ondanks dit alles gewoon weer een nieuwe blog!

Allereerst moet ik nog even terugkomen op het onderwerp " Oranje" van de vorige blog.
De onderstaande foto MOEST ik van de Manukian-ladies alsnog plaatsen.

Naar mijn idee niets bijzonders maar het moest toch! Tijdens de wedstrijd Nederland-Rusland heb ik enkele seconden wat "bankzaken" gedaan. Let wel, de wedstrijd was voor jullie zaterdagavond maar voor ons zondagochtend! En wel zeer vroeg!!!!!!
Nu we het toch over sport hebben....
"Wij" the All Blacks hebben met rugby de wereldkampioen Zuid-Afrika verslagen!
Helaas verloren we de return afgelopen weekeinde, maar er is dus nog hoop!









Inmiddels ben ik weer een certificaat rijker! Ditmaal ben ik geslaagd voor "werken langs powerlines". Dit betekent dat ik nu dus officieel takken van bomen nabij stroomkabels mag verwijderen. Blij ben ik er niet mee want slechts 1 foutje kan al fataal zijn. Gelukkig is mijn maat dol op dit soort klusjes en hoef ik ze dus (voorlopig) niet te doen.












En dan dit: De tekst op de muur zegt genoeg! Ja en ik zag ook dit stoplicht dat toch echt op groen stond! Maar mijnheer agent dacht hier toch anders over!
Gevolg: Enkele nachtjes blijven slapen in een staatshotel!
Ach, zo slecht was het niet! alleen......was ik wel bang om mijn zeepje te laten vallen in de gezamelijke doucheruimte!

Afgelopen weekeinde was het dan zover.... Het lang van tevoren geplande weekeindje op stap met de Manukians. Mirjam had een goed en betaalbaar hostel geregeld voor ons in Taupo. Dit ligt nabij "HET" wintersportgebied van het Noorder-eiland. Volgens de berichten lag er 1.5 meter sneeuw dus dat wordt genieten dachten we zo.

Elk gezin had een maaltijd meegebracht zodat we 's avonds lekker gezamelijk konden eten. Zoals het Hollanders betaamt namen we onmiddelijk de hele keuken in beslag en verbouwden we de boel tot 1 lange tafel.

Op zaterdagochtend gingen we dus met 5 auto's op weg naar Mount Ruapehu, een enorme vulkaan waarop skipistes zijn aangelegd. Bovenstaande foto is wat we hadden verwacht aan te treffen.....maar........


















Dit is wat we aantroffen! We hadden werkelijk de slechtste dag van het hele jaar getroffen! Onderweg regende het al en boven op de berg stond een sneerende wind, ijsregende het en was het zicht vrijwel nul! Toen we uitstapten waren we binnen 2 minuten drijfnat en tot op het bot verkleumd! Iedereen draaide gelijk om maar wij Brabanders zijn meer gewend. Na een korte wandeling bereikten we als een soort jet's of bigfoots een stubbe waar we ontdooiden onder het genot van een "mulled wine" zeg maar gluhwein.
Op de weg terug zagen we nog enkele Kea's. Dit zijn de aasgieren van New Zealand! Deze bergpapegaaien hebben een voorkeur voor rubber ontwikkeld.
Ieder jaar slopen ze voor duizenden dollars aan auto's van met name onnozele toeristen!
Ze beginnen meestal met de zachtere, weke delen zoals ruitenwissers maar al gauw gaan ze over op deur- en raamrubbers! Na genoten te hebben van onze "gluhwein" zijn wij ook maar weer vertrokken. De volgende ochtend was het nog steeds zwaar bewolkt boven het skigebied en dus besloten we in tegenstelling tot 2 andere gezinnen om via Rotorua naar huis te rijden. Daar was het fantastisch weer en dus perfect om even een kleine zoo te bezoeken.
Op enkele leeuwen na had het meer weg van een kinderboerderij maar toch leuk om even te zien. Op de foto is Marietje nog even op audientie geweest bij de koning!


















Schijnbaar maakte ze behoorlijk indruk op hem want plots werd de koning erg se...ueel actief!
In het park dat overigens prachtig aangelegd was bevond zich een waterbron die een riviertje voede. In deze rivier bevonden zich duizenden volgroeide forellen! Wat een knappen zeg...had ik nu mijn hengel maar bij...


















Het was uiteindelijk toch een gezellig, geslaagd weekeinde! Na het zien van de dieren en wetende dat Mirjam, Annebel en Caroline ook al huisdieren hadden vond Marietje het toch tijd voor gezinsuitbreiding. Dus wij naar een dierenwinkel ergens in de achterbuurt van Zuid-Auckland. De Chinese verkoper had precies wat Marietje zocht! Een "Spidersquirrel" met een hoge aaibaarheidsfactor!

Ja, maar dan wil ik ook wel een beestje! De Chinees begreep gelijk wat ik dan wel zocht. Achter de winkel had hij een schuurtje staan met beesten die eigenlijk niet helemaal legaal zijn in NZ, maar hij wilde wel een uitzondering maken.
In het begin was het lieve beestje erg bang maar aan het einde van van de dag kwam het gezellig met mij voor de kachel liggen doezelen.
Ja mensen weer genoeg onzin bij elkaar geschreven. Als je onze meligheid nog kan verdragen moet je onze avonturen maar blijven volgen. We wensen iedereen een fijne vakantie toe en tot de volgende blog!