zaterdag 20 september 2008

Eind September




Hallo allemaal, we zijn inmiddels weer bijgekomen van onze jubileumparty. En zoals aangegeven in de vorige blog zijn we begonnen met meer genieten van alles wat ons nieuwe land te bieden heeft. Veel gebeurd weer de afgelopen weken, een korte impressie hiervan in deze blog.







We trappen af met een stevige wandeling en wel een Coastal/bushwalk on the Northshore. Inmiddels heeft de lente zijn intrede gedaan. De natuur ontwaakt uit een korte maar zeer natte winterperiode. De wandelroute leidt je langs de kust waar mangroven, moerasgebieden en weelderige bossen elkaar afwisselen. De vegetatie is dus zeer gevarieerd.





Tussen de bomen door heb je prachtige doorkijkjes over het water.


Als je tussen de moerassen loopt is het aan te raden om op het pad te blijven(tenzij je suïcidaal bent).

De eerste vroegbloeiers zijn de Kowhai's (spreek uit Koofai). Deze bomen bloeien nog voordat de bladeren ontvouwen waardoor je enorme wolken met gele bloemen ziet.
De bloemen trekken veel vogels aan die van de nectar leven zoals de Tui. Deze vogels hebben het formaat van een ekster en kunnen prachtig zingen. Iedere ochtend worden we langzaam gewekt door de zang van een Tui die zijn territorium ondermeer in onze tuin heeft.

De Tui is erg bekend in NZ en de naam wordt hier ook gebruikt door een locale bierbrouwer. Nu is het zo dat Nieuw Zeelanders graag bier drinken, dus heeft een fabrikant van ketchup het geniale idee gekregen om dit bier te mengen door de ketchup. Gevolg? Tuimato sauce!


Daarnaast is er zelfs een reisbureau annex vliegmaatschappij die dezelfde naam draagt!









Nog maar amper van de stramme benen bekomen was het de volgende dag "Vaderdag". De winkels spelen hier uiteraard net als in Nederland volop op in. Alleen...... Hier krijgen de vaders wel hele luxe kado's!

Kiezen tussen deze twee kado's is dan ook erg moeilijk, haast onmogelijk! Tja je kunt ze dus niet allebei krijgen. Helaas........


Maar goed, voorjaar dus..... we zijn begonnen met de moestuin te bemesten en de eerste nieuwe slaplantjes staan al in de grond. Maar.......We wilden toch nog even een beetje winter meepikken! Op vrijdagavond besloten we om het weekeinde toch nog even naar de sneeuw te rijden.










Om 6 uur 's ochtends graaiden we onze winterspullen bijelkaar en vertrokken direct richting Taupo, zo ongeveer 4 uurtjes rijden van Auckland. Vanaf het meer heb je al een prachtig uitzicht op de met sneeuwbedekte vulkanen. Ja, klopt, we zijn hier 2 maanden eerder ook al geweest (wat hebben we toch een scherp oplettende lezers). Maar dat weekeinde was zo'n beetje het slechtste weekeinde van de hele winterperiode wat het weer betreft dan! Ditmaal hadden we meer geluk.
Vanaf Taupo is het nog ruim 1.5 uur rijden naar het skigebied. Onderweg kom je steeds meer in de sfeer van de wintersport. De prachtige omgeving, auto's met schoonmoederkoffers op het dak en een prachtig uitzicht op de vulkanen.

Eindelijk waren we er dan! Er lag een schramel laagje sneeuw van amper 4 meter dik. Nog nooit eerder zo'n mooie sneeuw gezien. Op vrijdag was er nog een vers laagje van een halve meter gevallen!

Het was werkelijk geweldig weer! Overal rook het naar het Spaanse strand. He? hoezo? Nou, hier in NZ is de ozonlaag vrijwel weg en als je dan ook nog eens in de sneeuw loopt kan je binnen een uur kreeftje spelen! Oftewel pappen, smeren en nathouden!

Je kan hier bij de liften skikleding en materiaal huren voor een schappelijke prijs maar we besloten alleen maar te wandelen en ......natuurlijk een beetje te aprèsskiën. Want.....dat kunnen kiwies ook!



Uit de wind was het zelfs bijna niet uit te houden, zo heet!




















Deze mede immigrant trok onmiddellijk zijn kleren uit en ging in zijn stringetje de piste af!




Overal staan borden met tips wat te doen als de vulkaan uitgeslapen is en zo. Advies? Als de sodemieter weg zien te komen! Duidelijk dus.

Maar dit bord naast de sleeplift..........kan volgens ons op verschillende manieren geïnterpreteerd worden.













Aan alles komt helaas een (veel te vroeg) einde. Aan het eind van de middag moest er weer naar huis gereden worden. Onderweg zijn we gestopt voor een warme maaltijd bij een pub, achter een benzinepomp. Toen we binnen kwamen werden we verwelkomd met de mededeling "u bent net op tijd, u heeft het laatste tafeltje, de show gaat zo beginnen".

Wat nu weer? Nu is het zo dat deze pub zeer geliefd is bij "Bikers" en Gangmembers....


Gelukkig geen XXX optredens maar een "Stars in your eyes" competition. En eerlijk gezegd viel het niet eens tegen! Uiteindelijk werd het erg laat voor we thuis waren. Het was hoe dan ook een zeer geslaagd weekeinde.






Over bikers gesproken, Ik ben sinds kort de huisfotograaf van de Hell's Angels. Mijn fotoshop kwaliteiten vonden ze wel erg handig. Nee, ik ben geen lid, en nee, ik rijd geen Harley. Nu is het zo dat er wel wat meer risico aan deze job zit. Immers, een mislukte foto kan me, als ik geluk heb, mijn gebit kosten! Of zelfs erger. De vorige clubfotograaf was pas ontslagen met de nadruk op "slagen".

De eerste opdracht was een groepsfoto. niet zo moeilijk zou je zo zeggen. Nou dat was het dus wel! Een "hell of a job". Die gasten kunnen niet stil blijven staan! Uiteindelijk heb ik van 50 opnames 1 goede foto kunnen samenstellen. Er valt niet te dollen met die mannen. Dus heb ik deze foto maar vervaagd.
Inmiddels hangt mijn eindproduct in posterformaat, in 50 verschillende landen en in 350 verschillende clubhuizen voor de komende jaren aan de muur. Hoeveel fotografen met een "winnende Worldpress photo" kunnen dit zeggen?

En dan nu het belangrijkste nieuws van de blog, Marietjes verjaardag! Die bewuste zaterdag was het geweldig weer en hebben we lekker buiten kunnen zitten. Marietje dus weer een jaartje ouder en enkele cm. groter. Euh? Hoe kan dat nu? Nou, gewoon een paar zeer comfortabele pumps en laarzen aangetrokken.

En ze zitten "van horen zeggen" als pantoffeltjes van het merk Kumfs!!!!!!

























De inspiratie is inmiddels uitgeput dus we breien er weer een einde aan! Tot de volgende blog!!!

dinsdag 2 september 2008

Begin September Jubileum!



Het is alweer September, hoogste tijd voor een nieuwe blog! En dan geen "gewone" blog, nee, een jubileumblog!!!!!




Hoezo een jubileumblog? vertel!!!! vertel!!!!! nou, we wonen inmiddels alweer een jaar in Nieuw Zeeland!





Voor ons gevoel is het afgelopen jaar voorbij gevlogen.

We zijn dan ook erg druk geweest om ons leven hier weer vanaf nul op te bouwen. Allebei een nieuwe baan gestart, een woning zoeken en inrichten, auto's aanschaffen, opleidingen en cursussen volgen, examens afleggen enz. Daarnaast zijn we ook druk bezig geweest ons sociaal leven weer op te bouwen, een beetje wegwijs te worden in de omgeving en....vooral te genieten van de nieuwe dingen die Nieuw Zeeland te bieden heeft!

Nu moeten we wel toegeven dat dat genieten teweinig heeft plaatsgevonden doordat we zo druk waren. Hopelijk zal dit het komende jaar een stuk verbeteren. In ons (overvolle) blogarchief vonden we nog een foto van onszelf die gemaakt is op de dag wat we de sleutel ontvingen van onze huidige woning.




Ter vergelijk hebben we een min of meer zelfde foto gemaakt een jaar later.

Veel verandert zijn we niet he? Nou niet beginnen te zeuren over nieuwe rimpels en grijze haren he! We schreven toch al dat we het afgelopen jaar erg druk zijn geweest? Oke, extra rimpels en misschien 3 grijze haren erbij.....maar wel beiden enkele kilo's lichter geworden! (hoe is dat nou toch mogelijk in een land met zo'n VreetKultuur).


We willen jullie niet gaan vermoeien met lange verhalen over het ons nu hier bevalt, of we heimwee hebben, of het tegen- of mee is gevallen e.d. Hierover kunnen we kort zijn.......We willen hier nog lang niet weg!!!

Nu leek het ons wel een goed plan om een vergelijking te maken tussen Nederland en Nieuw Zeeland door middel van een serie foto's (is een stuk minder droog en bovendien doen we allemaal graag plaatjes kijken). Meestal zeggen foto's meer dan woorden. Oke?

Mooi! we trappen af met de vlaggen vergelijking:





Min of meer dezelfde kleuren, in een ander jasje gegoten.


De woning: Van een rijtjeshuis in Rooi naar een vrijstaande woning aan de "Roy"sfield lane. Klinkt bijna hetzelfde. We missen wel het dagelijkse uurtje toonladders spelen op de trompet van de buurman (dus niet!).






Auto's: Beide auto's zijn flink gegroeid! Die van Marco wel het meest. Gelukkig is de benzine hier nog enigzins betaalbaar, omgerekend zo'n 80 eurocent de liter.





Landschap: Minder plat zullen we maar zeggen.

Natuur: We zijn van de Nederlandse tulp overgestapt naar de Nieuw Zeelandse silverfern. De voor de toeristen instand gehouden windmolens ontbreken hier. Niet dat we ze missen hoor!


Watervallen: De watervallen van Coo Liggen niet echt in Nederland maar zijn wel de dichtstbijzijnde watervallen die enigzins iets voorstellen. De watervallen in NZ stromen omhoog. Dat komt omdat wij aan de andere kant van de bol wonen. Architectuur: In Nieuw Zeeland hebben ze ook een Evoluon, alleen deze is wat kleiner van doorsnede en staat wat hoger op zijn voetjes.


In Nederland worden regelmatig stoepen opengebroken voor aanleg, vernieuwing of reparatie van kabels en/of leidingen. Na afloop wordt de stoep weer dicht geritst. In Nieuw Zeeland hangen de kabels en leidingen (gedeeltelijk) boven de grond maar ritsen we vijvers en of waterpoelen dicht.


Sport: Kiwi's staan dichter bij de natuur. Dit is zichtbaar aan het gedrag op het sportveld. Google maar eens met het trefwoord "haka" en je vindt diverse "youtubes" of ga naar deze link http://www.youtube.com/watch?v=kd0kDxP04eI Zo spelen ze met ovale ballen. Precies zoals onze schepper het oorspronkelijk voor ogen had.
Sporthelden: Nederland heeft Robin van Persie. Volgens de gay-scene de lekkerste voetballer van Nederland!


Nieuw Zeeland heeft ook zo'n sport-god genaamd Dan Carter. Hij trekt eveneens homo's aan.

Boodschappen: Nederland heeft de grootgrutter A.H. Hier hebben wij "Pak 'n Save. In tegenstelling tot Nederland zijn de meerste supermarkten hier wel 7 dagen per week open en sommigen zelfs 24 uur per dag. Opmerkelijk is wel dat het op zondag de drukste dag van de week is!


Snacks: De Nationale snack van beide landen komt aardig overeen. Friet met een frikadel of kroket of fish and chips. De Engelse invloed is nog sterk aanwezig.


De gevolgen van deze heerlijke snacks is overduidelijk. De combinatie vis en friet zet zoden aan de dijk en resulteert in mooiere vrouwen! Smaken verschillen echter....... Daar kan Yolanthe Cabau nog wat van leren.

Nederland is plat. Ideaal om lekker te kunnen fietsen. Nieuw Zeeland is heuvelachtig. Fietsen is vrijwel onmogelijk. Kinderen moeten dus met de auto naar school gebracht worden, ook al is het maar 2 straten verderop. En dan niet een klein stadskarretje, nee, minimaal met een Ford Felcon of Holden V8 met een motorinhoud van 6 liter of meer. (Je zou haast overwegen kinderen te nemen).
En dan nu een lastige. "Lord of the Rings", komt hij nu uit Brabant of uit Nieuw Zeeland? Is het Yuri van Gelder of Frodo Ballings?
Cultuur: De cultuur tussen "Oud Zeeland" en Nieuw zeeland is zeer verschillend. Het verkeer is hier een stuk rustiger. Hierdoor zijn buitenboord-spiegels overbodig. Gsm-tjes daar doen we hier niet aan. We houden onderling contact door op schelpen te blazen.

Schoeisel: In Nederland is het vaak koud. Schoenen/klompen zijn daarom noodzakelijk. In Nieuw Zeeland, als men al schoenen draagt, dan zijn het "jandels" ofwel teenslippers.
Vissercultuur: De vissers uit "Oud Zeeland" zien er een stuk angstaanjagender uit, vinden jullie ook niet?
Hot Babes: Hier hebben ze ook een Katja Schuurman!

Taal: de 2e taal in Nederland is Marokaans (of is het inmiddels Pools?) Hier in Nieuw Zeeland hebben ze ook Marokanen, maar dan met spleetogen. Zijn er nog meer overeenkomsten? Jazeker, kijk maar eens naar de vlaggen!

Vogels: De kippen in nederland smaken beter maar de kiwi's in Niew Zeeland leggen eieren 4 x zo groot!


Klimaat: En dan nu een onderwerp waar beide landen zo lekker over kunnen klagen. Zou dit de invloed van Abel Tasman geweest kunnen zijn nadat hij als eerste Europeaan Niew Zeeland ontdekt had? Hier hebben we langere zomers en kortere, minder koude winters. De in Nederland bekende zomerplantjes groeien en bloeien hier het hele jaar door. Maar nergens is het weer zo veranderlijk als in Auckland. We hebben hier regelmatig "Four seasons in one day" waardoor je je de hele dag aan het omkleden bent. Winterkleding > korte broek > regenpak > zonnebrand> dikke trui > T-shirt.
Zoals al eerder aangegeven: Wij wonen dus op het zuidelijk- en jullie op het Noordelijk halfrond. Gevolg? Bij jullie loopt de badkuip rechts- en bij ons links leeg. Nu had ik toevallig nog een foto van een draaikolk uit Nederland liggen en zag ik laatst hier ook een vrijwel de zelfde draaikolk maar dan andersom......
Dat kan haast geen toeval zijn! Maar goed, Dit komt dus door het "Coriolis effect" wisten jullie dat niet? Nou, dan zal ik het even uitleggen.... hoewel...we zouden het simpel houden..... kijk zelf dan maar op deze site. http://en.wikipedia.org/wiki/Coriolis_effect

Ja we kunnen wel eindeloos blijven doorgaan met vergelijken maar nu dan toch de laatste: Kerst. Kerst betekent in Nederland donker, koud en druilerig weer en in Nieuw Zeeland korte broeken, Jandels, zonnebrand en BBQ! Tja je moet er maar van houden zullen we maar zeggen.......... WIJ WEL!!!!!!!!!!!!!

Zo, onze inspiratie is weer even opgedroogd. Maar over enkele weken krijgen we vast weer een ongeremde Blogaanval! Tot dan!