maandag 30 maart 2009

Begin April

Hallo allemaal. Ditmaal hebben we geen trieste mededeling want we hebben nu dus wel nieuws te melden!

Allereerst wil ik de 3 mensen hartelijk bedanken voor het "spontane" mailtje op onze blogmail. We trekken hieruit de conclusie dat we dus 3 bloglezers hebben. We hadden toch sterk de indruk dat het er een paar meer waren....

We beginnen eerst maar eens met een feestje want het was (alweer even geleden) St. Patrick's Day! Maar dat is toch een Iers feest? Inderdaad maar er schijnen hier zo links en rechts wat Ieren te wonen die dit feest uitbundig vieren. En een kiwi zou een kiwi niet zijn als hij/zij een feestje zou laten schieten!








Als belangrijk onderdeel van de integratie hebben wij (met tegenzin) maar mee gedaan. Dus wij naar onze favoriete pub "Garrison" genaamd om ons in het feestgedruis te mengen.

Op St. Patricks day wordt er dus groen beer getapt!
Over tappen gesproken..... toen ik even moest aftappen kwam ik dit wat triest tafereel tegen. Of dit door het groene bier kwam weet ik niet maar ik heb het knaapje nog net van de verdrinkingsdood kunnen redden! Hem eruit trekken vond ik voldoende, mond op mond beademing ging me wat te ver!














21 maart, het begin van de herfst. De dag en de nacht zijn precies even lang.
Dit wordt dus equinox genoemd. Hoe dan ook, we hebben weer een fantastische zomer gehad en de maand maart was ongewoon warm en droog. Wat zal de herfst ons gaan brengen?




Onlangs reden we naar het centrum van Auckland totdat we een wegafsluiting tegen kwamen. Wat bleek? Er was een zeepkistenrace gaande! We zijn even gaan kijken en konden nog net een blik werpen tussen de menigte. Waarom noemen ze dit eigenlijk zeepkisten? Werden deze races in zeepkisten gehouden? Waren zeepkisten dan destijds zo groot dat je er in kon zitten? Maar goed... we dwalen af. De zelf gebouwde karretjes kwamen met een bloedsnelheid de helling af!








Even wat anders! Eindelijk was het dan zover.....Marietje had een volle week werk op het Zuidereiland. Wij zijn nog nooit naar "dat" andere deel van Nieuw Zeeland geweest.
Marietje is dus naar "Christuskerke" gevlogen (Christchurch) en van daaruit met een huurauto via de Arthur pass door de NZ Alpen naar de Westkust, naar Grijsmond (Greymouth) gereden.
De pass leidt door prachtige landschappen en steile wegen van de Oostkust naar de Westkust.















Ach, dit soort foto's spreken voor zich......

Nieuw Zeeland is 8 keer groter dan Nederland en er wonen 4 miljoen mensen. Van de 4 miljoen wonen er minder dan een miljoen op het Zuidereiland oftewel vrijwel leeg! Als je dan rond rijdt kom je af en toe van deze taferelen tegen!

Uiteindelijk kwam Marietje na 3.5 uur aan in Greymouth.


In Greymouth heeft ze enkele radiographers uitleg gegeven hoe het softwarepakket van Fujifilm voor mammografie werkt.

Uiteraard was dit een uitgelegen kans voor haar om na het werk ook nog even naar Punakaiki te rijden. Hier vindt je de "Pancake rocks". Deze rotsformaties lijken verdacht veel op een stapel .....eeeuh ....jawel pannenkoeken.


Als eigen baas zijnde heb ik mezelf vrij gegeven zodat ik ook een lang weekeinde het Zuidereiland kon bezoeken. Goeie baas heb ik ?
Gelukkig weer verenigd, zijn we meteen doorgereden naar Akaroa. Wat een plaatje op pakweg 70 km van Christuskerke.


Onderweg kwamen we nog een wat vreemd bord langs de weg tegen..... Na het uitvoerig bestudeerd te hebben kwamen we tot de conclusie dat het verboden is schapen van de weg af te duwen.......



Akaroa ligt temidden van een enorme vulkaankrater met een doorsnede van circa 50 km.

















De inmiddels alweer een miljoen jaar geleden dode vulkaan is grotendeels geërodeerd waardoor de vulkaanrand half zo hoog is als de oorspronkelijke hoogte.


Het plaatsje heeft nog veel zichtbare Franse invloeden. Dit komt omdat dit ooit een Franse kolonie is geweest. De Fransen hielpen een locale Maori stam door een naburige stam af te slachten. In ruil hiervoor kregen ze de gehele vulkaan in handen. Enkele jaren later werd NZ toegevoegd aan de kroonkolonie van Engeland maar de meeste Fransen zijn gebleven.



Akaroa is nu een pittoresk en gezellig dorpje.

De natuurlijke binnenhaven vormde een ideale schuilplaats voor de Franse walvisvloot. Destijds zijn vanuit Akaroa duizenden walvissen afgeslacht en in de kookpotten beland om zodoende walvisolie en/of levertraan te verkrijgen. Enkele kookpotten staan nog steeds als herinnering in het dorp.


De volgende dag zijn we via de "Alpine triangle" naar Kaikoura gereden. Dit plaatsje is wereldberoemd vanwege het walvis spotten. Met een boot kan je pakweg 4 mijl uit de kust gaan kijken naar "Sperm wales" ofwel potvissen. "Pot" vissen? Is die naam ontstaan omdat deze walvissen in de kookpotten
verdwenen? We dwalen weer af.

Dus wij ook op zo'n boot. We staan om 6 uur 's ochtends op om vervolgens de boot van 7 uur te kunnen pakken. Het is prachtig helder weer en niet al te koud. perfect toch om eens een walvis van dichtbij te zien? Dus niet!

We hadden gehoopt de bovenstaand foto te zien maar de "sperms" waren vandaag niet in de buurt. O, wat erg voor jullie! Dit gebeurt haast nooit! Ja, ja
waar hebben we dat meer gehoord? Gelukkig kregen we alsnog 80% van onze ticket terugbetaald. Hebben we een goede reden om terug te komen.

Gelukkig was er ook nog een zeeleeuwenkolonie in de buurt. Hebben we toch nog beestjes gezien.


Tot zover dus ons avontuur op het Zuidereiland.
Tja mensen, het is bijna weer zover! Pasen! Voor Europa betekent dit de aankondiging van de lente en (chocolade) eieren eten tot je er kotsmisselijk van wordt. Hier betekent het.......niets! (tenzij je kerkelijk gezind bent). De winkels liggen inmiddels wel vol met paaseieren en aanverwante artikelen.










Er is echter een probleem.....ik kon de paashaas echt niet meer ontwijken! Ik heb de haas maar in een greppeltje gelegd omdat er anders enkele tere (kinder)hartjes zouden kunnen breken. Stel je toch eens voor.... Een passerend gezinnetje, kind ziet paashaas dood liggen, volledige paniek op de achterbank, pa of ma worden afgeleid en BOEM! Nog een ongeluk!


Tot slot nog even dit.....Ik krijg zo links en rechts regelmatig grappige, pijnlijke of ontroerende foto's doorgestuurd. Uiteindelijk komen deze (wat vreemde foto's wel weer van pas! Zo vond ik laatst enkele bijzondere woordspelingen.....

De bloemist schoot in de roos.

De carriere van de archeoloog is ingestort.

De chirurg amputeerde een scrotum en presenteerde nadien de rekening.
De patient riep: Afzetter!

De chirurg nam de benen......

De imker was "bij"ziend.

De exporteur voerde niets uit.

De masseur zit hem te knijpen.

Geld maakt niet gelukkig, gelukkig maken ze geld.

Het is toch raar dat mijn neus loopt en mijn voeten ruiken.

Hoed je voor mensen met petten.

Dat was het weer voor nu.
Maar...... de volgende blog wordt bijzonder want dan bestaat ie nl. 2 jaar!
Tot blogs!

vrijdag 13 maart 2009

Half Maart

Hallo. Ditmaal hebben we een trieste mededeling.........

Nee, niets ernstigs of zo......maar...

We hebben ditmaal niet veel nieuws te vermelden. Wat nu? Paniek? Nee hoor, want zo flexibel als we zijn hebben we gewoon een informatieve blog geschreven.

Ditmaal gaat het over ons favoriete onderwerp: Voedsel!

Zoals al eerder vermeld heeft Nieuw Zeeland een echte vreetcultuur. Op een enkele immigrant na, gaat vrijwel iedereen in de middagpauze ergens een lunch scoren. Het aanbod is gigantisch! Op vrijwel elke hoek van de straat kan je wel iets te snacken halen. Hoogste tijd voor een overzichtje dus!

Het is hier oorlog tussen de pizzagiganten Domino's Pizza, Pizza Hut en de in Nederland minder bekende Hell's Pizza. We ontvangen regelmatig folders met superaanbiedingen van alle drie de pizzabakkers op dezelfde dag!

Lust je geen pizza? Oporto heeft kipgerechten op zijn Portugees. Dan heb je Subway. Hier kan je je eigen broodje samenstellen, een "6-inch" of een "footlong", kies maar. En dan heb je nog straatverkopers die "Hangi" (locaal Maori gerechten) verkopen. De hangi maken ze gewoon in een kuil in de achtertuin. Regelmatig kom ik bij klanten met zo'n kuil in de tuin.

Een andere kippenboer is de Red Rooster. Dan heb je uiteraard nog de hier alom bekende "Fish and Chips" geserveerd in een oude krant of een andere snackfood Keten genaamd Wendy's.

Nog geen keus kunnen maken? Probeer dan eens de Pies van Jesters. Dit is een bladerdeegbakje gevuld met vlees of vis in diverse smaken. In veel gevallen zijn deze niet te vreten! Hoe kan het ook anders als je een pie met rundvlees koopt voor omgerekend 60 euro cent! Verder heb je nog Donuts voor de zoetekouwen onder ons of vers gewokte noodles.


Maar de drie grootste ketens zouden we bijna vergeten zijn. Mac Donalds, Burgerking en de minder bekende, maar zeer favoriete Burgerfuel. Zin in een hamburger tussen 11 en 3 betekent..... in de rij gaan staan!

Hamburgers zijn dus erg populair in Nieuw Zeeland (waar eigenlijk niet?). Nu heeft de regering dit aangegrepen voor een reclamecampagne. Zoals eerder vermeld lopen veel mensen hier op blote voeten.....en dit willen ze gaan aanpakken. Een lekkerbek op het ministerie van gezondheid heeft daarom het volgende bedacht: Een reclamecampagne via Mac donalds de "Mac Shoe" !Hiermee bereik je dagelijks de meeste mensen! Slim ?


Wie deze beacrea hamburgercreatie bedacht heeft weten we niet. Enig idee? Lijkt mij wel lekker!






Door dit veelal vette eten met overvloedige sauzen kan het niet anders dan dat er een conflict in je maag en darmgestel ontstaat!

Maar wat nu als je aan het winkelen bent, in een Mall of zo, en je krijgt een onbedwingbare vreetaanval? No worries mate, je loopt dan in een drafje naar de "Foodcourt".

Hier zijn de meeste ketens geclusterd zodat er voor ieder wat wils te krijgen is.
hieronder enkele voorbeelden:

Chinees of kebab gerechten.

Zoete muffins of Indiaanse curries.

Erg populair is "Nemo-Sushi".

Op vrijdagavond of in het weekeinde gaan we vaak samen wat eten.
Uiteraard kan je ook nog samen delen of diverse producten mixen. Wat dachten jullie van een lekkere Indiaanse curry met sushi en als dessert een muffin? Zo is uit eten gaan nog betaalbaar want vaak zijn we tezamen minder dan 10 euro kwijt.

Deze calorieën bommen blijven niet zonder gevolg! Bij de ene zet het aan op de buik en bij de ander op de heupen. (even een actiefoto van mezelf geplaatst tijdens het bloggen).

Een beetje zelfspot mag wel......good on ya mate!
Met name de Maori's en de eilanders zijn dol op dit voedsel. Geen wonder dat 80% van deze bevolkingsgroep sterft rond het 60ste levensjaar aan een hartkwaal. Ach dan hoef je toch ook niet aan pensioenopbouw te denken? Gevolg: meer te besteden, dus meer eten!
Naast dit alles kan je ook nog naar een "normaal" restaurant gaan voor een lekker kippetje bijvoorbeeld!


Bij A&K gaan de kippetje vers uit de spapool de pan in en worden ze op een "hotplate" geserveerd.

Heerlijk! Een lekker sappig jong kippetje, dat lust iedereen toch? Om je vingers bij af te likken!

Jawel, we koken thuis ook nog! Met name bij aziatische shops komen we de vreemdste namen voor producten tegen! De Jussipussi broodjes zijn erg smakelijk met name op de zondagochtend.

Nog een lekker glaasje kouwe pis erbij...... heerlijk!
En...kan het nog verser? Een lekker hotdog. Genoeg over eten nu!
Nog ander nieuws? Ja, we lazen in de krant en zagen op tv dat het momenteel populair is om gewoon iedereen neer te knallen! Voorbeelden? Een man in Amerika en recent nog in een geval in Duitsland op een school. Helaas blijft ook Nieuw Zeeland niet achter in dit geweld.

Zo heeft een mede immigrant hier een week geleden zijn leraar neergestoken.


Moslimgeweld hebben we hier (nog) niet. Maar de wapens liggen al klaar!
Bedrijfsnieuws? Op dagen dat ik nog enkele gaatjes open heb doe ik de boodschappen tussen de maaiklussen door. En als ik er dan toch ben schroom ik niet om nog wat bij te beunen op de parkeerplaats! Kan soms even geen gras meer zien! Dit zorgt dan voor een welkome afwisseling.

Nou eens even wat anders...... Blogvolgers weten zowat alles van ons (behalve onze pincode). Maar wie zijn jullie eigenlijk?
Vermoedelijk zijn er lezers/volgers die wij persoonlijk helemaal niet kennen! Veel zijn via, via, via op onze blog terecht gekomen.
We weten dat een berichtje achter laten op de blog zelf een hopeloze zaak is. Daarom hebben we het volgende bedacht....... Een apart emailadres speciaal bedoeld voor een (korte) reactie na het lezen van onze blog. Het hoeven echt geen hele verhalen te zijn... gewoon een paar zinnen hoe je bij ons terecht bent gekomen en hoelang je ons al volgt is voldoende.
We zijn reuze benieuwd! Het emailadres is heel origineel vonden we zelf!
Bedankt alvast voor jullie "spontane" reactie!
Dat was het weer......Hou vol want de volgende is alweer in aanbouw.