vrijdag 18 december 2009

Kerstblog

Er was eens een blogschrijver. Hij was maar een gewone hardwerkende burger zoals zo velen. Hij had soms diepe gedachten, die een beetje afwijkend leken. En eigenlijk had hij genoeg van dat schijnheilige gedoe om zich heen, de kerk en de eeuwige invloed van geld op alles wat met het leven te maken heeft.

Kortom, hij was een van die mensen die de wereld wilden verbeteren. Hele dagen liep hij te denken hoe hij dit kon realiseren.

Rond de Kersttijd maakte een grote opwinding zich meester van de blogschrijver.





Niemand heeft de betekenis van de kerstboodschap begrepen, zei hij 's avonds tegen zijn vrouw die een nieuwe pipotrui voor hem zat te breien.

En de kerken hebben er nog het minst van begrepen. Kerstmis is veel meer dan gezelligheid in de huiskamer, je helemaal volvreten, uitbuiken en kerstliederen zingen bij een verlichte kerstboom.

Met kerstmis moet je genieten van het leven, lekker buiten in de zon, BBq'tje aan, met kerstmis moet je de deuren van je huis wijd open zetten voor anderen, je huiskamer moet zo groot worden als de hele wereld. Veel mensen doen precies het tegenovergestelde. Zij maken het huis zo klein als hun huiskamer, daarbuiten is er niets.

Zijn vrouw knikte. Ze begreep hem en vroeg zich af wat ze kon doen om haar huiskamer zo groot als de wereld te laten zijn en ze bewonderde hem om zijn diepe gedachten. Ze was blij dat zo'n wijs en liefhebbend man met open oog voor de wereld haar echtgenoot was.

De blogschrijver ijsbeerde heen en weer en zijn gedachten werden dieper en dieper. 'Ik heb een taak!', riep hij uit. Ik als blogschrijver heb nu de taak om een kerstblog te schrijven, de beste kerstboodschap die er ooit geschreven is in woord en beeld.

Niet dat romantisch gedoe over een kindje in de kribbe en engeltjes die 'Ere zij God zingen of 'De herdertje lagen bij nachten' maar iets nieuws, iets met een betekenis, iets met een boodschap. Iets waar de mensheid wat aan heeft.

Zijn vrouw ruimde de tafel af. Ze was moe, want ze had de hele dag gras gemaait voor hun gezamelijke hoveniersbedrijf. Dagen en dagen liep de schrijver rond met zijn grote plannen. Hij bezocht verschillende websites over de zin van het kerstfeest. Een bijzondere kerstblog, geen sentimenteel gedoe, maar een verhaal waarin plaats is voor iets echts, iets actueels, iets moderns, iets hards, zoals ook de wereld is.


Ben je al begonnen aan je verhaal, vroeg zijn vrouw 's avonds. De blogschrijver schudde zijn hoofd. Het is niet makkelijk iets nieuws te bedenken.

De schrijver keek naar haar. Hij hield van zijn vrouw en nam zich voor, na het kerstfeest eens een gedicht te maken, over haar blauwe ogen.







Of een schilderij waarop ze een kerstkalkoen aan het voorbereiden was.

In de blog van het afgelopen jaar kwam ze er door zijn gefotoshop er niet altijd voordelig uit. Vermoei je niet te veel schatje, zei hij.









De laatste dagen voor het kerstfeest reed hij voor zijn werk door de straten van de stad. De mensen jachtten gehaast langs hem heen, vrouwen met volle boodschappentassen en mannen op teenslippers en korte broek met een kerstboom onder de arm. Iedereen bereidde zich voor op de gezelligheid thuis.

De laatste dag voor kerst liep de schrijver mistroostig door een shoppingcentre, langs de etalages versierd met dennengroen en plastick Pohutukawabloemen, kerstpapier en kunstsneeuw.



Ik bewonder de winkeliers om hun groot geloof, dacht hij. Al twee maanden geleden hadden ze met onwrikbare geloofszekerheid kerstversiering in de etalage rondom de te verkopen producten aangebracht.







Hij kreeg het benauwd en nog steeds had hij behalve dan dat van die winkeliers niets gevonden om een kerstverhaal met een boodschap op te bouwen. Hij pijnigde zijn hersenen. In een van de etalages hing een schilderij van een ondeugende kerstman. Terwijl hij liep te peinzen botste hij bijna tegen een "actievoerder" verkleed als Jesus aan.




Ik ga naar huis. Ik zal dat van die winkeliers opschrijven en iets over die verklede Jesus, dan zal de inspiratie vanzelf wel komen. Hij begon te schrijven, maar na de inleiding kon hij niets meer bedenken. Om half twaalf ging de deur van zijn kantoortje open. Hij keek verstoord op en wilde al boos uitvallen om uiting te geven aan zijn writers block en toen..... toen zag hij de twee lieve blauwe ogen van zijn vrouw, die hem aankeken, die blonken van tranen.


Hij hield van zijn vrouw,daarom sprong hij op en nam haar bezorgd in zijn armen. Hij zag dat zij haar mooiste jurk had aangetrokken, en toen hij beschaamd achter haar aan naar de eetkamer liep, rook hij de geur van dennengroen en kaarsen.

Daar stond hij, de blogschrijver met zijn diepe gedachten, die de betekenis van het kerstfeest meende te begrijpen, die zijn huiskamer zo wijd als de wereld wilde laten zijn, die even vergeten was dat hij een vrouw had, die zoveel van hem hield, dat zij op kerstavond geduldig en vol toewijding op hem zat te wachten, met een gedekte tafel en een versierde kerstboom. Al dat burgelijk en sentimenteel gedoe en hij, de stommeling, met zijn alternatieve kerstboodschap die de wereld wilde veranderen, hij was zelfs vergeten een kerstgeschenk te kopen.

Wil je me straks je kerstblog laten zien, vroeg ze. Ik, ik heb het nog lang niet af stamelde hij. Hij sprong op, kroop achter zijn computer en vond na wat speuren op internet een beetje inspiratie. Even nog speelde de gedachte aan de actie voerder verkleed als Jesus door zijn hoofd.

Toen keek hij naar de foto's van zijn kinderen en zijn ouders die hem op kerstavond op de wereld hadden gezet, onmiddelijk verdween alle bitterheid uit zijn hart. Toen hij de liefde zag in de ogen van zijn vrouw, toen begreep hij de betekenis van het kerstfeest, de echte, diepe betekenis, die liefde is!

We wensen hierbij iedereen een gezellig kerstfeest vol liefde, een gelukkig uiteinde en een voorspoedig en gezond 2010! Mensen, geniet van het leven! Het is maar zo kort!

vrijdag 4 december 2009

Begin December




Hallo allemaal, het is weer tijd voor een nieuwe blog. Vermoedelijk de een na laatste van het jaar. Ondanks de drukte hebben we het toch weer voor elkaar gekregen een blog samen te stellen.

Onlangs hebben we een Nederlandse krant gekregen van Patrick. Het was alweer 2,5 jaar geleden dat we een Nederlandse krant hadden gelezen. Zondagochtend, korte broek en sandalen aan, lekker buiten zitten in de zon, koffie erbij en lezen maar.



Een aantal opmerkelijke berichten (voor de Nederlanders oud nieuws) willen we toch nog even met jullie delen. Uiteraard beginnen we met de heilige koe oftewel de auto. Nederland gaat rekeningrijden! De afgelopen jaren riep iedereen dat deze vorm van belasting veel eerlijker is dan het huidige belasting systeem. Wie het meeste rijdt betaalt meer en andersom. Maar nu het puntje bij het paaltje komt willen jullie liever meer betalen voor de brandstof dan rekeningrijden.

En zoals het een goed politicus betaamt zorgen ze er wel voor dat ze zelf niet achteruit gaan, nee, zelfs voordeel hieruit weten te halen! Wat heerlijk Nederlands toch weer!



Zo de politiek weer gehad dus gaan we over op een echt Telegraaf bericht. Volgens het bericht bestaat er een goede handel in mensenvet. Dit vet wordt verwerkt in de duurdere rimpelcrèmes. En al die topmerken roepen vervolgens dat hun huidcrèmes geheel dierproefvrij zijn. Dat er in Zuid- Amerika zo links en rechts zwervers en backpackers verdwijnen...daar kraait geen haan naar. Als onze ouderdomrimpels maar weggesmeerd kunnen worden.



Nog zo'n bericht. De SNS-bank wil geen cashgeld meer accepteren aan de balie i.v.m. risico's van beroving. Maar de pinautomaten blijven vrolijk cash verspreiden in de maatschappij. Het komt er dus op neer dat meer mensen bij de pinautomaat zullen worden beroofd. Circa 3000 winkeliers zijn inmiddels overgestapt naar een andere bank. Oeps...

Nog zo'n bericht. Een Engelsman die aan slaapstoornissen leidt heeft zijn vrouw gewurgd. Hij dacht dat ze een inbreker was. Doordat hij onder invloed van pillen was gaat hij vrijuit voor de moord op zijn vrouw!

Het laatste krantenbericht wat we met jullie willen delen vonden we het meest schokkend. De Europese president is een........Belg! Volgens mij zijn we net op tijd vertrokken uit Europa!
Tja, we steken er de draak wel mee met deze krant maar eerlijkheidhalve moeten we wel toegeven de de NZ Herald niet veel beter is. Met name het buitenlands nieuws is hier letterlijk de "ver van mijn bed show". Beide kranten bestaan voor 80% uit reclame. En over reclames gesproken...... Ze zijn hier in NZ best goed in opvallende reclames! Wat doe je met een saaie tunnel ingang?
Of een saaie stadsbus?

We zijn onlangs eens met de bus naar het centrum gegaan. Al wachtende op de bus moest Marietje plots gieren van het lachen! Wat is er nu zo komisch aan een sandaal strakker zetten?

Op 1 December is hier eindelijk de zomer officieel begonnen. Inmiddels beginnen de Christmas trees (Pohutukawa) vollop te bloeien. Als we wat rond rijden schieten we af en toe prachtige plaatjes zoals deze.
Inmiddels heeft Sint-Nicolaas zijn hielen bij jullie gelicht en geniet nu hier van zijn welverdiende rust bij ons op het strand tezamen met zijn collega Santa. De een heeft het weer gehad dit jaar terwijl de ander nog moet beginnen. De Santa heeft wel een veel groter territorium te onderhouden!

Inmiddels zijn hier weer veel huizen bekleed met duizende lichtjes. Er worden herten in de tuin gezet en is de strijd om de mooiste display begonnen! Als je een bouwmarkt bezoekt zie je karrenvrachten vol lampjes de deur uit gaan. Oftewel de "kerstgekte" is in volle gang...

Ook is iedereen hier nu al druk met de kerstinkopen. Vanaf half oktober hebben veel winkels hier een pre-sale. Als je dan alvast een product bestelt krijg je 20% korting. Vervolgens zakken de verkoopprijzen rond november 30% en op Boxing Day (daags na kerst) naar 40-50%. Ondanks dit trappen veel mensen er weer in en kopen te vroeg en betalen dus teveel. Tja, December is een drukke tijd. En wij? Wij hebben tijd genoeg.....of eigenlijk...we zijn de tijd kwijt!

Ondanks de recessie worden er nog steeds veel nieuwe winkels geopend. Afgelopen vrijdag regende het de hele dag dus zijn we maar niet gaan werken (toch handig als je eigen baas bent). Mede omdat het in de weekeinden vreselijk druk is in de winkels zijn we die dag maar gaan winkelen. Zo is er een nieuwe kapsalon geopend.

Ook een bezoek aan de nieuwe (Chinese) supermarkt is altijd weer een avontuur. Je komt er de vreemdste producten tegen! Santa's Big nuts.
Kamelenballen, extra zuur.

Nog iets vreemds......calorieloos water. Nu kan het afvallen pas echt beginnen!

Uitwasbare honden luiers. Nu komt het helemaal goed met de hondenliefhebbers!

Varkenspootjes in pot. Heerlijk voor in de snert! of.....maken chinezen geen snert?

Huisdierenzweet. De basis voor een goed Chinese saus of kopje groene thee. Inderdaad mensen! Daarom smaakt het bij de Chinees beter! Jullie gebruiken de verkeerde grondstoffen!
Op de kledingafdeling ziet Marietje een geinig feestjurkje. Hoe moet je dit eigenlijk wassen?

Gedurende de feestdagen wordt de drankenafdeling flink uitgebreid. We vragen ons wel af of drank wel goed is voor de baby. Ze worden er in ieder geval wel lekker stil van.

De tijdschriftenafdeling. De dames op de cover design afdeling waren duidelijk afgeleid tijdens de werkzaamheden. Laten we het maar op kerststress houden.
De vis en vlees afdeling. Veel vrouwen (en enkele mannen) hebben zichzelf eens flink getracteerd met kerstaanbiedingen. Voor dit product is een winkelwagentje niet genoeg daarom krijg je er een steekwagentje gratis bij.

Een Argentijnse steak van 1.5 -tot 2 kilo voor nog geen 20 dollar (10 euro) is toch geen geld?
Als echte carnivoor heb ik deze steak toch maar laten liggen.
De afdeling brood en banket. Eetbare schoentjes! Kan het nog gekker...
Wat er nu zo magisch is aan deze Baquettes weet ik niet. Jullie wel misschien?

Ondanks de feestdagen gaat het leven gewoon door. Zo net voor de feestdagen en aansluitend de zomervakantie is hier een perfect moment om te trouwen. Vandaar deze wel heel speciale bestelling. Het lijkt erop dat dit huwelijk gecancelled is.

Ook Olivia verwacht nog een kerstkadootje. Kan ze tevens roepen dat ze tijdens de feestdagen wel 5 kilo is afgevallen!
Tot slot nog even dit. Last but not least... Marietje is dit jaar verkozen tot Jim's Mowing maaikoningin van het jaar!

Tot blogs !