vrijdag 22 oktober 2010

Half oktober

Daar zijn we dan weer met een nieuwe blog.
Dit keer weer een gewone blog vol zinnige/zinloze informatie waar niemand op zit te wachten. Gezien de reacties schijnen er toch nog mensen te zijn die ons blijven volgen.

Oké, we daar gaan we dan! Oktober is alweer bijna ten einde en Oktober betekent Oktoberfeste!
Als we zo af en toe zitten te surfen op internet verbaast het ons telkens weer hoeveel zinvolle/zinloze informatie er geschreven wordt. Iedereen kan in principe zijn mening en/of feiten plaatsen en er bronnen bij vermelden. Maar als je je er dan verder in verdiept blijkt de info vaak gestolen te zijn van een andere site maar is de tekst net even anders geschreven. Een woordje meer of minder en de context verandert gelijk. Ook de bron verwijzingen lijken soms te kloppen totdat je verder leest en de bron er niets mee te maken heeft. Kortom, er zijn veel weirdo's op internet die maar wat schrijven.......net als deze blog.

Neem nu de aardbeving in Christchurch die we pakweg 6 weken geleden gehad hebben. Inmiddels hebben we al meer dan 2000 na schokken gehad en dan niet van die kleintjes, nee, 3 tot 5 op de schaal van Richter! De koeien in Christchurch geven inmiddels slagroom! Ik bedoel maar! En plots lees je dan dan het aantal rampen op de wereld gigantisch toeneemt.

De ene beweert dat het de voortekenen zijn op de vernietigging van de mensheid en de meer nuchtere mensen schrijven dat door de informatietechnologie we veel vaker weten wat er op de wereld gebeurt. Of.....is de toename van natuurrampen het gevolg van de klimaatverandering? Of....is dat ook weer misleidende info zodat de overheid weer meer belasting kan heffen? Wie zal het zeggen? Een ding is zeker. De bevolking op aarde neemt toe. Door medicijnen zijn een aantal dodelijk ziektes inmiddels onder controle.

De verstrekking hiervan is weer in handen van een groep mensen die bepalen wie wel en wie niet krijgt. Tja, het "kostenplaatje" wordt er dan gezegd.

Of het te vol wordt op onze bol laten we in het midden. In principe is er voldoende voedsel en drinkwater voor iedereen maar het (ver)delen hiervan is het probleem. Tja, het "kostenplaatje" wordt er dan weer gezegd. Het is natuurlijk een spelletje van de landen die wel van alles voldoende hebben en dat graag zo willen houden.

Zo wordt ons verteld dat de energiebronnen op aarde uitgeput raken. Ach, waar is die romantische tijd gebleven van de autoloze zondagen in de jaren 70? Maar wacht eens even? We zijn nu 40 jaar verder en gisteren heb ik nog mijn tank vol gegooid!
Hoe meer we hier over nadenken, hoe onduidelijker het wordt! Ja, behalve dan dat de regering de tax op de brandstof weer verhoogd. In Nederland betalen jullie nu pakweg EU 1,55 per litertje euro en wij in NZ betalen daar EU 94 cent voor.

Wat en wie moeten we nu eigenlijk geloven?
We moeten met zijn allen meer milieu bewust worden! Oké! Hoe doen we dat?
We moeten van de aardolie af en biobrandstof gebruiken! En dan lees je plots weer dit bericht.

Maar treur niet lieve mensen! Het energie vraagstuk is eindelijk opgelost!

De nieuwe brandstof heet: Helium 3!

Dit is de ideale brandstof zonder nadelen zoals radioactief afval of luchtvervuiling! Of....eigenlijk is er wel een probleem.....het bevindt zich niet op de aarde maar op de maan!
Geweldig toch? Ja, je moet wel rakketten hebben om het te gaan halen en die hebben ook brandstof nodig. Geen wonder dat landen zoals China, India, Japan, Rusland en natuurlijk de USA bezig zijn goedkope rakketten te produceren. Er ontstaat een nieuwe oorlog wie als eerste deze energiebron gaat plunderen!

En dan heb je nog een groep malloten die roepen dat we eerst onze eigen bronnen moeten opmaken voordat we de maan plunderen! Goed plan! We ploegen de poolkappen en de laatste regenwouden om en vernietigen de laatste natuurgebieden voordat we aan de maan beginnen!

Maar hoe zit het met de natuur? Reageert deze op de opwarming van de aarde?
Jazeker! Bepaalde diersoorten hebben zich al aangepast en hebben nu een groter verspreidingsgebied. Geweldig toch? Niet? Hoezo? Het betreft hier met name invasieve soorten die de originele soort verdrukt!

Neem nu de ijsbeer. De ijskappen smelten waardoor hun verspreidingsgebied krimpt. Maar de ijsberen passen zich aan en verdrukken nu de pandaberen in China!
De aarde warmt dus op. Dit komt door de uitstoot van broeikasgassen uit onze energiebronnen en.....herkauwers! Nou, daar hebben de heren wat op gevonden! Vang alle vis uit de oceanen, maak er visolie van en de methaangas uit onze herkauwers neemt met 21% af.
"Schone lucht verpest klimaat" Kunnen jullie het nog volgen?

Door roetfilters en dus minder stofdeeltjes in de lucht warmt de aarde op! Wij krijgen nu plots zo'n spijtgevoel! Hoezo? Nou wij gebruiken geen houtskool maar gas voor onze BBQ.
Wij weten het nu niet meer. En het kan ons eigenlijk ook helemaal niet meer schelen. Het leven is al zo kort dus genieten we er maar van. De voorgaande generaties lagen er niet wakker van dus wij ook niet! We zien wel waar het schip strandt.
Hoe het met ons is? Druk, druk, druk! Het is nu topseizoen voor ons en moeten we extra verdienen voor als de rustigere periode aanbreekt. Nog even en de feestmaand staat weer voor de deur met daarop aansluitend de zomervakanties! Om dit vol te houden moeten we voldoende, energierijk voedsel eten. We beginnen dan ook elke ochtend met een proteïneshake!
Door de extra energie groeit ook ons spierweefsel.



Laatst zij een oudere dame tegen mij dat mijn borstkast wel een kont leek! In eerste instantie was ik boos en kreeg ik snode plannen om per ongelijk uit te schieten met mijn motorzaag. Later zag ik in de spiegel wat ze bedoelde! Misschien moet ik toch minderen met die proteïneshakes!



Nog wat anders dan. Binnenkort beginnen in NZ de wereld kampioenschappen roeien. Ondanks dat we maar een relatief kleine gemeenschap zijn, zijn we toch goed in enkele sporten zoals rugby, netbal (een soort korfbal), zeilen en..... roeien. Waarom weet ik ook niet. Mogelijk heeft het te maken met de Polynesische inslag van de bevolking. De Polynesiërs peddelden namelijk met hun Waka's (kano's) het hele Zuidelijk halfrond door.
En wat gebeurt er nu zo net voor de WK? Een zeeleeuw die een kano heeft aangevallen! De zeeleeuw stootte een gat in de bodem van de kano en probeerde aan boord te klimmen. Geschrokken peddelden de peddelaars naar de kust voordat de kano zou zinken. Maar de zeeleeuw bleef aanvallen. Uiteindelijk bereikten zij het strand maar de zeeleeuw viel de peddelaars zelfs op het strand aan! Uiteindelijk zijn de peddelaars ontsnapt.

Wij komen wel vaker op het strand maar we zijn nog nooit aangevallen door een zeeleeuw.

Nog een ander verhaal dan. De bedkever is weer in opmars! Doordat meer en meer mensen reizen over de hele wereld wordt de bedkever in snel tempo verspreid. In New York is het inmiddels een epidemie geworden. De kevers bijten met name 's nachts in je huid en laten erg jeukende wondjes achter. Toen ik dit verhaal hoorde dacht ik dat het een grap was.
De bedbug was tot op een bepaald moment vrijwel uitgeroeid. Mede door het geweldige bestrijdingsmiddel DDT. Helaas hebben ze het in een of andere uithoek van de wereld overleefd en verspreiden ze zich nu in een razend tempo.
De beestjes zijn zo groot als een rijstkorrel en zijn zeer moeilijk te bestrijden. De larven en eitjes reizen met je mee in je bedkleding en de naden van je koffer. Helaas zijn ze nu ook al in NZ aangetroffen. Wij hebben er gelukkig nog geen last van.
En toen waren we weer aangekomen bij de winkel van mr. Lee.



Tegenwoordig kunnen wij wijn tanken bij de kruidenier. Muntjes in de automaat en vervolgens loopt er een litertje wijn in je meegebrachte kan/fles/tank.













Voor de luie mens onder ons: Hard gekookte en gepelde eieren in de koeling. Zelf eieren koken is ook weer teveel moeite.






Fish assholes in blik? Geen commentaar!




Iets Italiaans. Mr. Lee kan toch ook niet alles weten?

Pasta met tomaat, kaas, kruiden en gehakt dus. Dat zijn toch de ingrediënten voor bijna alle Italiaanse gerechten? Daarom smaken ze ook allemaal het zelfde.



















Speciaal voor de dames! De uitvinding van 2010!

Nieuw Nieuw Nieuw!

Chips met een chocolade laagje!





De Nuttela snack. Nog onbekend in Nederland? Hier struikel je erover!









Tot slot nog een product voor de doe het zelver schaniertape!

Dat ze dat niet eerder bedacht hebben!






Tot blogs!

vrijdag 1 oktober 2010

Begin Oktober



Hé, een nieuwe blog! En.....wat is dit nu weer voor een vlag?


Dat, beste mensen is de vlag van "The Cook Islands"!

We zijn namelijk net terug van een welverdiende korte vakantie! Veel klanten van ons komen oorspronkelijk van deze eilanden en hebben altijd verhalen hoe mooi het daar moet zijn dus zijn wij polshoogte gaan nemen op het grootste eiland van de eilandengroep, Rarotonga.


Op 20 September (Marietjes verjaardag) zijn we 's avonds op het vliegtuig gestapt naar onze vakantie bestemming. Geen slecht kado toch?



Even wat info waar niemand zich voor intresseert!
The Cook Islands behoren tot Nieuw Zeeland maar hebben een eigen bestuur. De naam zegt het al, ze zijn genaamd naar Captain James Cook die daar aankwam in 1773.

Nee, hij heeft ze niet ontdekt want dat waren de Spanjaarden die hier 50 jaar eerder al waren.


The Cook Islands bestaan uit 15 eilandjes waarvan Rarotonga de grootste is. Er wonen pakweg 15000 Polynesiërs. Er wonen overigens meer Cook Islanders in New Zealand dan dat er in hun eigen land wonen! Cook Islanders zijn verwant aan de New Zealandse Maori's en Hawaianen. De taal komt dan ook sterk overeen.

Rarotonga betekent in Maori "Down South", gezien dus vanaf Hawai. Het eiland heeft een omtrek van "maar" 32 km en is eigenlijk het topje van een vulkaan die vanaf de zeebodem gemeten 4 km hoog is en net boven de zee uitsteekt. Het eiland is subtropisch met een constante temperatuur van 26 graden het hele jaar rond. Genoeg bla bla nu.


We kwamen dus 's nachts aan op het vliegveld. We werden allen verwelkomt met Polynesische muziek en kregen een bloemenkrans om.

Vanuit het vliegveld zijn we naar ons hotel gebracht waar we gelijk zijn gaan slapen. En zo eindigde de verjaardag van Marietje.......of toch niet? Daarover later meer! De volgende ochtend was er voor alle nieuwe hotelgasten een dansvoorstelling. Dames in rieten rokjes swingend met de heupen en bloemen in het haar.
We verbleven in een hotel gelegen direct aan het strand.


De eerste 2 nachten hadden we een kamer op de 2e verdieping. Wat vinden jullie van het uitzicht vanaf ons balkon? Super helder water, een prachtig wit zandstrand en wuivende palmbomen! Een waar paradijsje!

Later in de week moesten we verkassen naar een goedkopere kamer op de begane grond. Maar nu konden we recht van het terras de zee in lopen! Eigenlijk nog beter!
En dan nu het verhaal van Marietjes verjaardag. Bij aankomst was Marietje dus al 24 uur jarig geweest, maar......... The Cook Islands liggen net achter de internationale datumlijn. Het verschil tussen links of rechts van de lijn is 24 uur ofwel een hele dag! Het tijdverschil tussen NZ en TCI is 22 uur en we kwamen net na middernacht aan. Gevolg? Marietje is dus 46 uur jarig geweest en telt nu dus 46 lentes!
Nog altijd hebben we verhitte discussies hierover want naar mijn mening dien je dan 2 jaar bij je leeftijd te tellen. Dat vinden jullie uiteraard ook....of niet? Maar volgens Marietje telt dit slechts als 1 jaar maar betekent het wel dubbele kado's!
Om ons te kunnen verplaatsen op het eiland hadden we een voertuig nodig. Nu kan je hier motorscooters huren dus dat leek ons wel wat. Op de scooter, rijwind verkoeling, wapperende haren in de wind, heerlijk! Maar.... ik heb geen motorrijbewijs! Geen probleem! 100 meter vooruit rijden, draaien en terugrijden en je bent geslaagd! Nog wel even 20 Dollar afrekenen.

Iedere dag zijn we wel een uurtje of wat gaan toeren om zodoende de mooiste plekjes op te zoeken of een restaurantje te pikken. Overal vind je baaien met dat prachtige azuurblauwe water. We konden er niet genoeg van krijgen.

En zoals altijd zien we ook hier weer de vreemdste borden.

" No Thongs", Oké je mag dus geen stringen aan op het strand maar wel aan je voeten...... Even uitleggen....Thongs is tevens een ander woord voor teenslippers.
Weersvoorspellingen daar zitten de weersdeskundigen nogal eens naast zowel in NL als in NZ. Zo moeilijk is het toch allemaal niet? Gebruik gewoon een weersteen en logica!
Bij het hotel lagen zeekajaks waar de gasten gebruik van konden maken. Doordat het rif ruim 100 meter uit strand alle golven brak was het water spiegelglad en konden we dus lekker peddelen.
En Marietje zou Marietje niet zijn als ze de traditie zou verbreken. Welke? Marietje koopt op elke vakantie wel een paar (praktische) schoenen! Nu dus ook, wat vinden jullie ervan?
Naast zeekajaks waren er ook snorkelsets en waterdichte covers voor fotocamera's die je kon lenen. Deze covers bleken echter niet helemaal waterdicht! Toch hebben we nog gauw even wat foto's onderwater gemaakt.



The Cook Islands hebben geen eigen valuta. De munteenheid is dus de New Zealand Dollar. Over "munt"eenheid gesproken....ze hebben wel eigen munten zoals deze driehoekige 2 dollar munt .....eeeh zonder hoeken.

De verzamelaars onder jullie kunnen nu starten met bieden.

We hebben in de hoofdstad Avarua nog een plaatselijke markt bezocht. Naast groente en fruit worden er veel souvenirs verkocht. Vrijwel alles is hier handgemaakt.
Polynesiërs leven eigenlijk maar voor 1 ding: feesten! Lekker eten, muziek maken en dansen!
En als we het eiland verder verkennen kom je telkens weer prachtige plekjes tegen.
Aan dit idyllische strandje hebben we iets gedronken bij een gezellig barretje. Op zo'n locatie drink je dan natuurlijk een lekkere cocktail. Het is tenslotte vakantie!
We moesten wel even achter de oren krabben toen we zagen waar de schijfjes limoen in de cocktails vandaan kwamen. Van zee-limoenanen dus!


Zoals zo vaak in de ogen van westerlingen op exotische locaties is de bevolking rijk om in zo'n paradijs te mogen/kunnen leven.


Het tegendeel is meestal waar. Er is vrijwel geen werkgelegenheid, de hotels zijn in handen van buitenlanders en alle levensmiddelen moeten worden geïmporteerd. De producten in supermarkten zijn 3 keer duurder dan in NZ!

Veel Cook Islanders hebben dan ook een moestuin waar ze grotendeels van moeten/kunnen overleven. Vrijwel iedereen heeft groene bananen, taro knollen, kool en Pawpaws in de tuin staan.

Hoewel de bananen groen zijn smaken ze toch heerlijk zoet!

Voor de onnozelen onder ons....Het steeltje (daar waar je een banaan open maakt) is eigenlijk de onderkant van een banaan.
En alweer zo'n idyllisch plaatje.
Op het eiland lopen veel honden los op het strand. De honden zijn erg vriendelijk en speels. Als je een strandwandeling maakt heb je al gauw dat er 1 of meerdere honden met je meelopen. De onderstaande hond kwam ons elke ochtend even begroeten.
Polynesische dames steken graag een geurige bloem in het haar. De bloem die hiervoor worden gebruikt zijn "Frangipanies". De bomen waaraan ze groeien zien er niet uit!
De bloemen echter zijn prachtig en ruiken heerlijk!



Met name de "Scheepschroef "Frangipani is erg populair.







En alweer zo'n idyllisch plaatje. Het ultieme voorbeeld van een bounty strand. Azuurwater, strand en een palmboom.
Over klapperbomen gesproken, bij het verhuurbedrijf van auto's en scooters moet je een contract ondertekenen dat je het voertuig van jou keuze niet onder een palm parkeert. We hebben klapperbomen gezien met meer dan 100 kilo aan kokosnoten in de kroon. Een noot veroorzaakt enorme schade!



En ik kan er over meepraten!


Hoezo? Nou, de laatste dag lag ik lekker op een strandbedje lui te wezen. Beetje sabbelen aan het rietje in mijn cocktail......


.....onder een klapperboom.......


Het laatste beeld dat ik zag was een noot en toen ging het lichtje uit!





Toen ik weer bij kwam zag ik scheel van de hoofdpijn en zag ik alles door elkaar heen lopen. Dit was mijn eerste ontmoeting met een eekannas.
Dat was ie weer! Tot blogs!