zaterdag 4 december 2010

Begin December


Hallo bloggies, daar zijn we weer. De laatste "normale" blog voor dit jaar, want na deze blog komt traditiegetrouw weer een kerstblog.

Zoals jullie vermoedelijk allemaal wel weten heeft er hier in NZ een mijnramp plaatsgevonden. Na een enorme gasontploffing hadden we hier nog hoop dat de 29 mijnwerkers het hadden overleefd. Reddingploegen konden dagen de mijn niet in vanwege de giftige gassen. Echter na een 2e en later zelfs een 3e explosie is alle hoop op overlevenden verloren.

Het verlies van 29 mensen is in vergelijk met een vliegtuigramp niet zo groot, maar deze mensen wonen allen in een relatief kleine gemeenschap waardoor de impact enorm is! Bovendien leven meer dan 200 gezinnen van deze mijn die vermoedelijk niet meer open gaat. Momenteel staat de kolenmijn in brand en proberen men deze te blussen door er met een vliegtuigmotor stoom in te blazen. Heel NZ was geschokt door het nieuws. Het is nog maar te bezien of ze de stoffelijk overschoten ooit kunnen bergen. Wat voor de betrokken families een kleine maar o zo belangrijke troost zou zijn...

Ander nieuws nu...... Door de zomerse temperaturen van de afgelopen 8 weken en de minimale regenval wordt er nu al gesproken over waterrestricties! Veel boeren hebben al fors verlies geleden door de droogte. Ook de natuur lijdt hieronder. Veel kiwikuikens zijn inmiddels door de droogte bezweken.

Hoogste tijd voor wat vrolijker nieuws: Zo af en toe lezen we nog wel eens Nederlands nieuws. Sneeuwval en natuur ijs in November, een wankelend kabinet waarbij meerdere kamerleden een verdacht verleden hebben..... En toen kwamen we dit bericht tegen!

Mannen die regelmatig Hollandse pot eten hadden per millimeter 62 miljoen zaadcellen tegenover 37 miljoen bij mannen die er een ander eetpatroon op nahouden! Wat is dit nu weer voor een bericht? Dus geen Chinese rijsttafels, Turkse shoarma,Italiaanse pizza en pasta's, Hongaarse goulash, Indiaanse curries, Spaanse tapas, Mexicaanse burrito's, Duitse worst, Amerikaanse hamburgers, Belgische friet, Franse kaas, Thaise patai, Engelse drop, Bulgaarse jogurt, Ierse andijvi, Griekse feta, Turks brood, Japanse sushi, Russisch ei, Javaanse jongens, Argentijnse steaks enz.


Nou, daar zijn we mooi mee gen..id mannen! Maar was is dan eigenlijk Hollandse kost? Stamppotten? zoute haringen? Het voedselpatroon in Nederland is sterk veranderd tijdens de 2e wereldoorlog. Het begon met bloembollen en aardappelschillen en ging later naadloos over in allerlei buitenlandse gerechten. Maar is het niet zo dat de bevolking sterk is gegroeid na de oorlog? Er zijn inmiddels toch alweer bijna 17 miljoen Nederlanders?



Wij zijn het totaal niet eens met de stelling van de Hollandse pot! Neem nu Chinezen! Daar zijn er hele volksstammen van!

Volgens de laatste schattingen 1.300.000.000!


En die eten helemaal geen Hollandse pot! Die happen rijst met stokjes en aanvullend gerechten die je zelfs de hond niet durft te geven!

En wat dachten jullie van de toetsenborden? Probeer daar maar eens een blog op te fabriceren!
De Chinezen hebben een (goede) invloed op de economie van NZ. Er zijn er hier dan ook erg veel. Sommige integreren netjes en lopen modern gekleed spreken goed Engels en anderen blijven traditioneel.

En we moeten het toegeven......rijst maakt sexy!



Een andere bevolkingsgroep dan..... neem nu India. Inmiddels zijn er 1.150.000.000 Indians!

Inderdaad, China heeft er net even wat meer maar dat gaat veranderen! In China heb je nog steeds de geboortebeperking maar in India niet!

Volgens wijze,oude mannen zal de economische groei van India binnen 10 jaar die van China voorbij gaan!

En wat stoppen Indians voor voedel onder de neus? Geen stamppotten maar curries en rijst. Ze eten geen rundsvlees dus varkens- en geitenvlees hangt aan het spit.
Even een weetje tussendoor: De meest populaire currie is de "Butter chicken".

Wat blijkt nu? Deze is uitgevonden door een Amerikaan en is oorspronkelijk geen indiaans recept (althans volgens internet en wie gelooft nou Internet?).

Ook hier in NZ hebben we veel Indians. En ook hier weer de opsplitsing wel en niet geïntegreerd.
Indians houden enorm van treintje rijden. De trein van Wellington naar Auckland en terug is regelmatig uitverkocht.
De Indians hebben hier vrijwel alle buurtsupers en slijterijen in handen. Ook veel huisartsen en tandartsen komen oorspronkelijk uit India. Tandartsen heb je in alle prijsklassen. Goed, luxe en erg duur maar je hebt hier ook nog de goedkope plattelands tandartsen. meer dan het onderstaand setje heb je niet nodig!

Datzelfde geldt ook voor apotheken. Meestal zien die er duur uit maar het kan ook anders!

En dan de oorspronkelijke inwoners van NZ? Hoe zit het daarmee? De laatste 30 jaar neemt het aantal Maori's aanzienlijk toe, pakweg 750.000.

Wat eten Maori's? Hangi! Hangi is de traditionele stijl van koken. Maori's hebben geen beperkingen wat vlees betreft. Koe, varken, schaap het maakt allemaal niet uit, als het maar veel is!


Over het algemeen leven de Maori's modern. Het traditionele leven neemt in snel tempo af ook al proberen enkele Maori politici dit in stand te houden. In Zuid Auckland kom je nog wel af en toe vrouwen met de traditionele "Mokko" tegen.
Ook bij mannen zie je nog wel eens traditionele tattoos. De jongere generatie wil dit echter niet meer tenzij ze bij een "cultuurgroepering" horen zoals de Mongrel Mob of Black Power.
Het krijgersbloed stroomt nog steeds door de aderen als het gaat om jacht en krijgskunst. Het verzamelen van schelpdieren en jagen op zwijnen of koekiemonsters gaat ze goed af!

En natuurlijk ook op het sportveld. De testosteron stoomt er vanaf!
Daarom is NZ natuurlijk weer rugbykampioen geworden!


En wat dachten jullie van de mohammedanen? Daar in het Midden-oosten zijn ze inmiddels ook al weer met 345 miljoen! En wat "nassen" ze daar? Geen stamppotten maar shoarma's, couscous, dadels enz.

Ze houden daar niet van varkens maar eten liever een schapen-of geitenboutje. En waar komen die wolbeesten vandaan? Inderdaad uit NZ!


Elk jaar gaan ruim 10 miljoen overwegend oudere schapen die niet geschikt meer zijn voor de fok of wol op transport richting het Midden-oosten. Uiteindelijk eindigen ze daar in de shoarmaschotels.

Ze hebben over het algemeen veel kinderen dus het moet goed voor de zaadproductie zijn. Ik heb het vermoeden dat schapenvlees niet zo goed is voor de schoonheid van vrouwen. Zeker weet ik het niet want vrouwen worden over het algemeen goed ingepakt.

Van veel schaap eten kan je wel goed stenen gooien.



Tot slot nog een laatste bevolkingsgroep, Zuid-Afrika. Daarvan zijn er 50 miljoen. Ook niet niks! Bij een deel van de bevolkingsgroep stroomt nog steeds (sterk verdund) Hollands bloed door de aderen! Eten ze daar dan nog misschien stamppotten en andere Hollandse kost? Ik geloof niet dat skottelbraai erg Hollands is.



Hier in NZ komen steeds meer Zuid-Afrikaanse gezinnen. Vrijwel allemaal zijn ze het land ontvlucht. Een Z.A. klant van ons vertelde dat toen ze daar nog woonden er 6x ingebroken was in 2 maanden. Inmiddels staat Johannesburg op de 2e plaats van gevaarlijkste steden.

Als Mijnheer Zuma zo doorgaat zullen de van oorsprong westerse bevolking allemaal het land gaan/willen/moeten verlaten.




Wel leuk is dat we regelmatig Afrikaans horen praten op straat en dat is voor ons in tegenstelling tot Chinees of Hindoe wel verstaanbaar.

De achternamen hebben soms ook nog een Nederlandse oorsprong. Dit geldt vermoedelijk niet voor onderstaande afrikaan.

De conclusie van dit hele verhaal? Gezond en gevarieerd eten ongeacht waar het voedsel vandaan komt! Hollandse pot beter? Koeiepoep!
Ach, toch even langs de winkel van mijnheer Lee wippen!

Eindelijk dan een oplossing voor het soppen van overmaatse koekjes in de koffie of melk!





Het is bijna niet te lezen maar in dit tropische drankje zit sinasappelsap met kaassmaak! Kom op Nederlanders! Niet zo smerig kijken! Kaas! Daar houden "we" toch van?


Het onderstaand drankje is zelfs voor Chinezen wat teveel.




















Krokodillenstaart, lekker voor in de soep!





Niet eetbaar, wel geinig! Een schoenzool met toetsenbord patroon.





Het meest gegeven kado in elk bejaardenhuis........
de viagra-ring!





Het meest door mannen aan zich zelf gegeven kado, de sleutelgeleider.

Ideaal als je weer eens laat uit de kroeg gerold komt, alcoholcontroles hebt weten te vermijden, de wagen zonder deuken of krassen voor je deur tot stilstand komt maar de laatste barriere niet voor elkaar kan krijgen. Ja om de sleutel in het slot te steken.

(In sommige gevallen is er nog een laatste te nemen horde. De wederhelft.
Of daar ook een sleutel in het slot wordt gestoken hangt af van je V-ring)

Tot slot een laatste handigheidje. De pooTrap! Nooit meer zo'n warm, geurig uitwerpsel met de plastic zakje oprapen. (Wel een goede handwarmer in de winter trouwens). Of de pooTrap werkt weet ik niet maar ik wil wel eens zo'n hond vrij zien rennen met een vol zakje bengelend aan de achterzijde.

Tot de Kerstblog!

Geen opmerkingen: