maandag 24 september 2007

Alweer een maand in Nieuw Zeeland!



Hoi allemaal!

Alweer een nieuwe blog? Jazeker! Er gebeurt van alles met ons hier dus hebben weer veel te melden!



Nog altijd zijn onze spullen in de haven. Schijnbaar willen de inspecteurs al onze spullen eens goed bewonderen want ze nemen er flink de tijd voor!

Maar ondertussen zitten we niet stil! We zijn vanwege het mooie voorjaarsweer aan de tuin begonnen. De tuin was een ongeloofijke puinhoop! De verhuurders hebben beloofd de tuin op te knappen zodra ze tijd daarvoor hebben, maar daar kan ik niet op wachten! Bovendien leggen ze alleen maar gras in de tuin. We zijn dus maar naar een goedkoop tuincentrum gereden en hebben een volle wagen planten aangeschaft uit de opruiming.

Voor een prikkie staat de tuin nu vol. Tijdens het graven is het wel opletten geblazen er zitten hier nl. zeer agressieve regenwormen! Als ze tijdens het graven boven de grond komen te liggen vliegen ze naar je keel! We hebben met gevaar voor eigen leven (en een dikke wolle sjaal om de nek) toch nog de planten kunnen zetten. Daarnaast hebben we tevens nog een moestuintje. Na eerst alle onkruid te hebben verwijderd en de grond te hebben omgespit konden we eindelijk beginnen met groenten zaaien. Tomaten, kiwi's, worteltjes, uien, paprika, watermeloenen en pompurken. Nu maar afwachten of de possums ons tuintje niet kaal vreten.


Verder hebben we ook nog een paar boomvarens gevonden in het bos. Die staan nu prachtig te wezen op onze plak. Gevonden? Ja, Gevonden! Ze stonden te wachten op ons om mee genomen te worden. Van de miljoenen boomvarens in de bossen hier wilden alleen deze 4 exemplaren met ons mee. Het zijn nog maar jonkies want ze worden uiteindelijk wel 12 meter hoog!

Jullie kennen allemaal wel de uitdrukking " Het gras is altijd groener bij de buren". Ik weet niet of dat hier ook zo is maar de tuin van de buurman ligt er wel picobello bij. De man is dol op vormsnoei of het modeleren van struikjes. Zo af en toe bekijk ik zijn tuintje en lacht de buurman eigenlijk iets te vriendelijk terug. Hij wil dat ik ook zijn "snoeischarencollectie" in zijn schuurtje kom bewonderen. Maar iets zegt me dat ik dat beter maar niet kan doen.





Natuurlijk hebben we ook nog de verjaardag van Marietje gevierd! Toen we na het ontbijt de pc aanzette bleken er 10-tallen mailtjes met felicitaties te zijn binnengekomen! Na de koffie met gebak werd het kado van Pa Ran afgeleverd en geplaatst!

namelijk een....SPA-POOL!

ofwel een verhuisbaar bubbelbad! Vooraf had ik alles alvast voorbereid.




Nadat de pool waterpas stond kon ons "bubbelbad" gevuld worden. En dan begint het lange wachten.....

Het water moet namelijk helemaal opgewarmd worden. Uiteindelijk blijft deze continu op de ingestelde temperatuur. Met de bijgeleverde chemicalien kan je het water op de juiste zuurgraad houden waardoor de warmwaterbak geen bacterien- of muggenlarvenpool wordt.



Het opwarmen duurt zo'n 6 uur dus moesten we geduldig wachten. En toen was het eindelijk zover. Ik moest van de jarige job voorproeven, of voor-bubbelen of hoe je het ook wilt noemen. Toen we er uiteindelijk inlagen wilden we er niet meer uit! Natuurlijk zijn we ' s avonds lekker naar een restaurant gegaan. Op een van de vele winkelcentra in onze buurt zit een lekkere tent waar we heerlijk gegrilde kip hebben gegeten.



Maar de spa-pool was niet het enige kado wat ze/we hebben gekregen! Van de ex-collega's hebben we geld gekregen om wat leuks te kopen!
Hiervan hebben we beiden een mooie fiets gekocht. Fietsen zijn hier naar verhouding best goedkoop. Het enige nadeel hier in NZ is dat je verplicht bent een helm te dragen . Dit in verband met de veiligheid. Maar verlichting, fietsbel of vrijliggende fietspaden kennen/hebben/hoeft niet! Dit in verband met de veilghei....eeeuh, nou ja laat maar. Overigens, er wordt hier niet veel gefietst. Dit natuurlijk ook vanwege de vele heuvels maar zeker ook omdat de meeste kiwi's lui zijn. Met de auto gaat veel sneller anders gaat dit van de zuivere drink-, vis-, BBQ- of sportkijken tijd af.

Als we vanaf huis een paar straten uitrijden hebben we prachtig uitzicht op "Eastern Beach" Het verschil tussen eb en vloed is hier goed zichtbaar (nu is het dus eb). Langs het strand zitten kleine restaurantjes en koffiehuizen waar het goed toeven is. Zomers zal het strand hier wel volliggen.

Nog dichterbij huis is ook strand, maar deze bestaat grotendeels uit kiezels. Dit strand is beter geschikt om lekker te vissen of te gaan varen. De donkerrode vlek in het midden op de foto is een veerboot. Deze gaat naar verschillende eilanden in de omgeving en 1 boot gaat naar "Downtown Auckland" Hier wordt veel gebruik van gemaakt om zodoende files te vermijden en tevens weer meer tijd te winnen om te kunnen genieten.

Want dat kunnen ze die Kiwi's! Iedereen is bezig met zoveel mogelijk genieten wat uiteindelijk ten koste gaat van de productiviteit. Daar zijn we wel inmiddels wel achter gekomen! Alles gaat hier op zijn gemakkie. Je hoort hier alleen maar "No Worries!". Lukt het vadaag niet? Dan morgen maar..... Gelukkig kregen we vandaag toch nog goed nieuws! Donderdag worden dan eindelijk onze spullen gebracht!


Inmiddels hebben we wat meer tijd om de omgeving te verkennen. Op een half uurtje rijden van ons ligt een natuurpark met prachtige bossen, wandelpaden, mountainbike routes, meren en watervallen. Daar heb ik nog even een foto geschoten van deze "Verse kiwi".

dinsdag 18 september 2007

Al Blacks!


Hallo allemaal, even tijd voor een stukje cultuur.

Wie emigreert naar Nieuw Zeeland dient zich als onderdeel van het integratieproces te verdiepen in het fenomeen "All Blacks" ofwel het nationale rugby team.





Nu wil het toeval dat de wereldkampioenschappen rugby net begon toen we ons huisje in konden. Al dagen van te voren speelden de reclames op tv, radio en dagbladen in op de nationale gekte! Je kan dit vergelijken met de "oranjegekte" tijdens de WK voetbal in Nederland. Maar het kan blijkbaar nog erger! Vrijwel alles is te koop in zwart met daarop het All Blacks logo, het blad van de zilvervaren, het nationale symbool. Pennen, paraplu's, onderbroeken, tampons, pleisters, ja zelfs spruitjes in de kleur zwart!

Van het spel begrepen we vrijwel niets! Een veld met veeeelste grote doelpalen.....en ik weet niet hoeveel lijnen! Toch maar eerst even op internet gekeken naar de spelregels......Ojee, er bestaan verschillende spelvormen met eigen regels.

Welke spelvorm is nu van toepassing? We zien het wel.







Nu zijn onze jongens vooral bekend om de "Haka" De wat? De Haka! Dit is een stukje cultuur van de maori's die gebruikt wordt voor aanvang van een wedstrijd. Dit komt primitief, maar zeer intimiderend over! Als je dus een wedstrijd van de All Blacks kijkt mag je de Haka zeker niet missen! Als je een "Haka" wilt zien moet je maar eens op de onderstaande link klikken.

www.youtube.com/watch?v=V8DX_8-uXUk

Wat zingen/schreeuwen ze nu toch? Nou het kostte ons ook even tijd om het te leren! We zijn er schor van geworden! Voor het gemak hebben we maar even de tekst erbij gezet. De vertaling slaat eigenlijk helemaal nergens op!

Deze dood, deze dood, dit leven,dit leven (2x). Aanschouw, daar staat een behaarde man, die de zon bracht! En haar liet schijnen. Een voorwaartse stap, nog een voorwaartse stap (2x). De zon schijnt.

Hi!

En toen begon de aftrap, ofwel The kick off. Nu is het zo dat de wereldkampioenschappen door Frankrijk georganiseerd worden en dus in Frankrijk gespeeld worden. Oeps, probleempje......Er is een beetje tijdverschil! Het gevolg? De eerste wedstrijd van de All Blacks werd op een nog redelijke tijd voor ons gespeeld namelijk tegen 12 uur 's nachts/'s ochtends. Er zijn echter ook wedstrijden die tegen 3 uur 's nachts/'s ochtends worden gespeeld (dit geldt o.a. voor Samoa, Australie en natuurlijk NZ).

De eerste wedstrijd die we zagen was tegen Italie. Op zich is Italie al geen echt rugbyland en die spaghetti-etende maffioso schieten liever dan dat ze om een bal gaan vechten! Mede hierdoor(maar ook omdat wij...Ja wij...zo goed zijn) verloren zij met 76-14! Een leuke wedstrijd was het niet maar wel leerzaam voor ons. Bij elke score trilde het land onder ons. Nee geen aardbevingen, tsunami's of landverschuivingen maar juigende Kiwi's!


De tweede wedstrijd was zo mogelijk nog meer vernederend voor de tegenstanders. Ditmaal waren de Port-drinkende Fadodansende Portugezen aan de beurt. Al voor de wedstrijd liep het de mannen al dun uit de broek! Ja onze mannen hebben al jaren een beruchte reputatie! Ook deze wedstrijd pakte met een klein voordeel voor de All Blacks uit met een score van 108-13.




De derde wedstrijd wordt maandag 24 september gespeeld tegen Schotland. Hier wordt toch wel een beetje tegenstand van verwacht. Als laatste in onze poule is Roemenie. Tja, wat kan ik daar van zeggen? Ze hebben zwaar verloren van Italie, die wij net verpletterd hebben met 76-14. Vermoedelijk gaan we deze wedstrijd maar eens overslaan.

De sport is zeer aanstekelijk als je spelregels een beetje begrijpt. Het lijkt een lompe en rauwe sport, maar er zit veel samenspel en tactiek in.

Zelfs de muizen in NZ spelen inmiddels het spel! Vermoedelijk vindt er bij elke gewonnen wedstrijd een nieuwe geboorte(tsunamie)golf plaats. En na verwachting zijn de winkelschappen ter hoogte van de luiers zo rond juni/juli helemaal leeg!

Tot slot nog een voorspelling betreffende de kampioenschappen: De finale op 21 oktober zal gespeeld worden door de All Blacks tegen de Springboks (Zuid-Afrika). Ofwel (kaas)kiwies tegen skottelbraaiers. Beiden van Nederlandse inslag dus een winwin situatie. En de All Blacks die worden wereldkampioen!

zaterdag 15 september 2007

We hebben de sleutel van ons nieuwe stekje










Hallo allemaal,

Daar zijn we weer.

Gerrit de postduif (wie kent hem niet?) hebben we persoonlijk moet inlichten (lees trainen) om ons nieuwe adres te vinden want..... we hebben de sleutel van ons huis!
Zoals aangegeven in de voorgaande blog laten we wat meer van onze nieuwe stek zien. Inmiddels wonen we hier alweer ruim 10 dagen. We hebben niet eerder de foto's kunnen plaatsen omdat we problemen hebben met de internetaansluiting. Zo zie je maar dat er ook in andere landen KPN-achtige taferelen bestaan. Middels een tijdelijke oplossing kunnen we gelukkig toch nog alvast onze blog weer bijwerken.

Nou, Donderdag 6 september kregen we dus de sleutel!

Reden voor een feestje!

We hebben niet al te veel gedronken want de sleutel is voor ons tevens het begin van een drukke tijd. Onze spullen zijn inmiddels in de haven aangekomen maar nog niet vrijgegeven. Bij navraag blijkt dat wij de gelukkigen zijn waarvan de spullen worden gecontroleerd! Oja, of we eerst even willen betalen voor de kosten ze beginnen niet voordat de centen binnen zijn. Wat kunnen we meer doen dan betalen? We zitten in ons huisje op "sinasappelkistjes". Hopelijk worden onze spullen komende week gebracht.




Dat verhaal van de sinasappelkistjes valt wel mee hoor! We hebben inmiddels meerdere meubeltjes en andere benodigdheden gekocht. Totdat onze spullen er zijn zitten we op een nieuwe tuinset. Op de foto onder zien jullie tevens ons tv-kastje, tv en een salontafel. Die hadden we toch nodig. Rechts staat de houtkachel. Dit is onze enige warmtebron in huis. Op het Noorder eiland (waar wij dus zitten) hebben 90 procent van de huizen geen centrale verwarming.

De volgende foto toont het uitzicht vanuit onze woonkamer op straat. Onze straat is doodlopend en daardoor heerlijk rustig. De woonkamer ligt aan de Noordzijde dus lekker zonnig. Ja de noordzijde! Aan deze kant van de wereld is de Noordzijde de zonzijde. We hebben verder een flinke voortuin. Het gazon wordt door de verhuurder bijgehouden dus daar hebben we geen omkijken naar. Voor de mannelijke lezers onder ons......de ronde stoel, voor het raam is een "schoonmoedersstoel".


Hoewel de keuken net is opgeknapt (geverfd) is deze toch wat gedateerd. Gelukkig staat er wel een goede koelkast en een afwasmachine in. Het electrische kooktoestel is nieuw. We hebben hier dus geen gas. In de bijkeuken staat nog een wasmachine. Deze heeft het ons nog knap moeilijk gemaakt. De machine is aangesloten aan zowel de koude- als de warmwaterkraan. Vreemd he? Na een hoop geklungel zijn we erachter gekomen dat de machine dusdanig ingesteld moet worden dat deze een "koude" was draait. Gelukkig wordt alles wel goed schoon, maar waarom zit die warmwaterkraan er nu eigenlijk aan............? Verzin het maar.

Tussen de woonkamer en de serre zit de eetkamer. Deze vormt tevens de verbinding naar de keuken. Zoals tezien is heeft het huis erg veel ramen. Het probleem is wel dat we geen van beiden ramenwassen als hobby hebben. Maar goed het heeft ook zijn voordelen. Zodra de zon schijnt is het gelijk lekker warm binnen en als het te warm wordt kunnen bijna alle ramen open gezet worden. Het achterste deel, de serre sluit aan op het terras met de BBQ. Momenteel staat de serre vol met zaaigoed voor onze moestuin. Tomaten, meloenen, paprika's e.d.


Dan hebben we naast 2 slaapkamers ook nog een kantoortje. vanaf de stoel kijk je lekker weg in het groen. Op de achtergrond zie je de heuveltoppen. Voor het raam staat een enorme cactus (agave americana voor de kenners).


Dan nog wat anders, zoals aangegeven heeft Marietje waarschijnlijk een baan. Het betreft een job in een privekliniek. Deze ligt maar 10 minuten rijden van ons huisje. Of alles doorgaat hangt nog af van de registratie bij de "board", een organisatie die de kwaliteit van de beroepsgroep controleert. Even afwachten dus nog.


Van binnen ziet de kliniek er erg mooi uit! Het lijkt net een hotel van binnen en buiten. Ze lopen nog wel achter met de apparatuur (analoog) maar daar gaat binnenkort verandering in komen. En nu ze Marietje binnen hebben gehaald hebben ze gelijk iemand die alles kan vertellen over de bijkomende opstartproblemen en kinderziektes. Het pand wordt overigens gedeeld met andere medische diensten.


Zo dat was het dan weer voor even! Maar niet getreurd, de volgende blog staat al in de startblokken!

Tot dan!

zaterdag 1 september 2007

We hebben een woning!





Hallo allemaal!



Zoals beloofd zouden we pas weer een blogje maken als we goed nieuws hadden, welnu, dat hebben we dus!

Want......

We hebben een fijn plekje gevonden om te gaan wonen! Het heeft ondanks alles niet eens zo heel lang geduurd. We zijn amper een weekje aan het zoeken geweest. De huizen zijn relatief duur hier om te huren, maar ondanks dat hebben we toch een huisje in onze prijsklasse kunnen vinden.


We geven toe, het ziet er niet zo flashy uit, maar van binnen is het een waar paleisje! De ramen?........Die worden volgende week geplaatst. Ja, en er moet nog het een en ander aan gebeuren........


Zo zitten er aan de achterzijde een paar kleine tochtgaten. Maar we gaan nu de zomer in dus dat is voorlopig geen probleem. in de achtertuin staat ook nog een schuurtje dat bij de woning hoort. Misschien moeten we daar voorlopig maar gaan wonen......
nee hoor.
Bovenstaande woning is de plek waar we ons gaan vestigen. Het ligt op een "veldje in Rooi" althans dat doet de naam vermoeden. De straat heet namelijk Roysfield lane in Pakuranga, Manukau. De foto toont de voorkant van de woning. In het midden "steekt" onze slaapkamer uit. Aan de linkerzijde zie je de woonkamer.
We hebben een zonnige woonkamer voorzien van een openhaard en een enorme schuifdeur aan de voorzijde. daarachter ligt de eetkamer en daar weer achter de tuinkamer. Verder is er nog een flinke keuken, bijkeuken, badkamer en 3 slaapkamers (handig voor overkomende logees, Nee niet allemaal tegelijk!). De keuken is overigens van veel gemakken voorzien, er zit een electrisch fornuis, een vaatwasser, koelkast en een wasmachine in. Da's toch wel handig want die hadden we niet overlaten komen. Via de oprit, rechts van het huis kom je bij de garage en de carpoort. In de forse achtertuin bevindt zich tevens ook nog een moestuin.


Manukau is een van de dorpen die tezamen "Greater Auckland" vormen. Op de foto boven is het centrum (A) van Auckland aangegeven, ookwel city-center of Sky-center genoemd. Op punt B gaan we dus wonen en op punt C ligt het bedrijf waar Marco gaat werken. Het ligt op zo'n 10 minuten rijden.

De woning ligt in een heuvelachtig gebied, op 15 minuten lopen van het strand. Verder zijn er op korte afstand nog 2 grote winkelcomplexen waar eigenlijk alles te koop is. De enorme supermarkten zijn 7 dagen in de week open van 6 uur 's ochtends tot 12 uur 's nachts.

Als het goed is, zal de sleuteloverdracht woensdagmiddag 5 september om 4 uur plaatsvinden. Dan zijn de vloerbedekkingleggers net weg! Hoezo? De verhuurders hebben namelijk het hele huis van binnen opnieuw geschilderd en gestoffeerd!
Onze verhuizing betekent wel dat we een tijdje geen internet hebben. Deze hebben we inmiddels al wel aangevraagd, maar de verwerking gaat op zijn "kiwies" oftewel laaaaaannnngggggsssssaaaaaaaam. Iets waar we nog erg aan moeten wennen.

Zodra we gesetteld zijn in ons huisje laten we snel weer van ons horen.


Tot de volgende blog, groetjes aan iedereen.