dinsdag 18 september 2007

Al Blacks!


Hallo allemaal, even tijd voor een stukje cultuur.

Wie emigreert naar Nieuw Zeeland dient zich als onderdeel van het integratieproces te verdiepen in het fenomeen "All Blacks" ofwel het nationale rugby team.





Nu wil het toeval dat de wereldkampioenschappen rugby net begon toen we ons huisje in konden. Al dagen van te voren speelden de reclames op tv, radio en dagbladen in op de nationale gekte! Je kan dit vergelijken met de "oranjegekte" tijdens de WK voetbal in Nederland. Maar het kan blijkbaar nog erger! Vrijwel alles is te koop in zwart met daarop het All Blacks logo, het blad van de zilvervaren, het nationale symbool. Pennen, paraplu's, onderbroeken, tampons, pleisters, ja zelfs spruitjes in de kleur zwart!

Van het spel begrepen we vrijwel niets! Een veld met veeeelste grote doelpalen.....en ik weet niet hoeveel lijnen! Toch maar eerst even op internet gekeken naar de spelregels......Ojee, er bestaan verschillende spelvormen met eigen regels.

Welke spelvorm is nu van toepassing? We zien het wel.







Nu zijn onze jongens vooral bekend om de "Haka" De wat? De Haka! Dit is een stukje cultuur van de maori's die gebruikt wordt voor aanvang van een wedstrijd. Dit komt primitief, maar zeer intimiderend over! Als je dus een wedstrijd van de All Blacks kijkt mag je de Haka zeker niet missen! Als je een "Haka" wilt zien moet je maar eens op de onderstaande link klikken.

www.youtube.com/watch?v=V8DX_8-uXUk

Wat zingen/schreeuwen ze nu toch? Nou het kostte ons ook even tijd om het te leren! We zijn er schor van geworden! Voor het gemak hebben we maar even de tekst erbij gezet. De vertaling slaat eigenlijk helemaal nergens op!

Deze dood, deze dood, dit leven,dit leven (2x). Aanschouw, daar staat een behaarde man, die de zon bracht! En haar liet schijnen. Een voorwaartse stap, nog een voorwaartse stap (2x). De zon schijnt.

Hi!

En toen begon de aftrap, ofwel The kick off. Nu is het zo dat de wereldkampioenschappen door Frankrijk georganiseerd worden en dus in Frankrijk gespeeld worden. Oeps, probleempje......Er is een beetje tijdverschil! Het gevolg? De eerste wedstrijd van de All Blacks werd op een nog redelijke tijd voor ons gespeeld namelijk tegen 12 uur 's nachts/'s ochtends. Er zijn echter ook wedstrijden die tegen 3 uur 's nachts/'s ochtends worden gespeeld (dit geldt o.a. voor Samoa, Australie en natuurlijk NZ).

De eerste wedstrijd die we zagen was tegen Italie. Op zich is Italie al geen echt rugbyland en die spaghetti-etende maffioso schieten liever dan dat ze om een bal gaan vechten! Mede hierdoor(maar ook omdat wij...Ja wij...zo goed zijn) verloren zij met 76-14! Een leuke wedstrijd was het niet maar wel leerzaam voor ons. Bij elke score trilde het land onder ons. Nee geen aardbevingen, tsunami's of landverschuivingen maar juigende Kiwi's!


De tweede wedstrijd was zo mogelijk nog meer vernederend voor de tegenstanders. Ditmaal waren de Port-drinkende Fadodansende Portugezen aan de beurt. Al voor de wedstrijd liep het de mannen al dun uit de broek! Ja onze mannen hebben al jaren een beruchte reputatie! Ook deze wedstrijd pakte met een klein voordeel voor de All Blacks uit met een score van 108-13.




De derde wedstrijd wordt maandag 24 september gespeeld tegen Schotland. Hier wordt toch wel een beetje tegenstand van verwacht. Als laatste in onze poule is Roemenie. Tja, wat kan ik daar van zeggen? Ze hebben zwaar verloren van Italie, die wij net verpletterd hebben met 76-14. Vermoedelijk gaan we deze wedstrijd maar eens overslaan.

De sport is zeer aanstekelijk als je spelregels een beetje begrijpt. Het lijkt een lompe en rauwe sport, maar er zit veel samenspel en tactiek in.

Zelfs de muizen in NZ spelen inmiddels het spel! Vermoedelijk vindt er bij elke gewonnen wedstrijd een nieuwe geboorte(tsunamie)golf plaats. En na verwachting zijn de winkelschappen ter hoogte van de luiers zo rond juni/juli helemaal leeg!

Tot slot nog een voorspelling betreffende de kampioenschappen: De finale op 21 oktober zal gespeeld worden door de All Blacks tegen de Springboks (Zuid-Afrika). Ofwel (kaas)kiwies tegen skottelbraaiers. Beiden van Nederlandse inslag dus een winwin situatie. En de All Blacks die worden wereldkampioen!

1 opmerking:

Jeanne en Thomas zei

Hallo Al Blacks, ja wat moet ik hier nog aan toevoegen. Jullie zijn echt al helemaal ingeburgerd. Jullie spreken zelfs al Maori. Maar het is leuk om de kiwi cultuur mee te mogen snuiven. Nu bij deze nog veel wedstrijdplezier en aan de geboortegolf doen jullie vast en zeker mee, al is het maar droog oefenen, want winnen doen ze so wie so. Toch.....

Groetjes en een goede aftrap vanuit het gooische veen